Tudomány

Telihold, holdfogyatkozás és egy üstökös – érdemes lesz pénteken sokáig fennmaradni

24.hu
24.hu

2017. 02. 09. 11:52

Telihold, holdfogyatkozás és egy halványzöld fényű üstökös. Ezeket láthatja az, aki nem fekszik le korán péntek éjszaka. Reméljük, tiszta lesz az égbolt.
Korábban a témában:

Telihold akkor látható, amikor a Föld nagyjából a Nap és a Hold közé esik. Előfordul azonban, hogy bolygónk pontosan a két égitest közé kerül, ekkor figyelhető meg a holdfogyatkozás. Ilyenkor a Föld blokkolja a Nap irányából érkező fény egy részét, így a Hold elszíneződik, pereme körül pedig ködös árnyék bontakozik ki.

A kettő viszonylag ritkán figyelhető meg egyetlen éjszaka alatt, a közeljövőben azonban lesz lehetőségünk megcsodálni.

Magyarországon teliholdat legközelebb február 10-én, nagyjából 11:30-tól figyelhetünk meg. Megközelítőleg tíz perccel később kezdődik majd meg a fogyatkozás, amikor az égitest belép a Föld külső árnyékába. A Hold így fokozatosan elhalványul majd, kissé a színe is változni fog.

Mivel a folyamat igen lassú, akár két órába is telhet, mire érzékelhető lesz a Hold északi harmadán az elsötétedés.

Nagyjából három és fél órával a fogyatkozás megkezdése után végül az égitest kilép az árnyékból, ezzel pedig visszakapja eredeti színét.

A Holdnál látható különlegesség azonban nem minden, amiben az égbolt szerelmesei gyönyörködhetnek majd – már ha bírják az éjszakázást. Szombaton, hajnali fél öt körül ugyanis egy üstökös, a 45P/Honda–Mrkos–Pajdušáková fogja megközelíteni a Földet – igaz, így is nagyjából 12 430 000 kilométer választja majd el tőlünk. Mivel az égitest viszonylag messze fog járni, a zöldes fényű objektum szabad szemmel nem lesz látható, egy jobb távcsővel vagy teleszkóppal azonban észrevehetjük a nyugati égbolton.

Ha valakinek nincs meg a megfelelő eszköze a megfigyeléshez, nem kell aggódnia. A Slooh-nak hála ugyanis lesz élő közvetítés, mind a holdfogyatkozásról, mind az üstökös megjelenéséről.

A Hold változását magyar idő szerint péntek este fél 12-től, míg az üstökös mozgását szombat fél 5-től követhetjük majd nyomon az alábbi közvetítéseken:

 

(Washington Post)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Kommentek

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.