Tudomány

Tizennégy királyunk elveszett

Fájdalmas tény, hogy történelmünk megszállásokkal, idegen uralommal teli évszázadai szinte teljes egészében megszüntették nagy királyaink földi maradványait. Szent Istvántól Szapolyai Jánosig 15 magyar koronás főt, mellettük királynőket, hercegeket temettek a székesfehérvári koronázótemplomba.

Még emlékük is elenyészett, még a sírok egykori helyéről, királyaink síremlékeiről is csak keveset tudunk. Üdítő kivétel Szent István szarkofágja. A király uralkodásának második felében alapította a szentföldi zarándokút mellett fekvő Fehérvárott a Szűz Mária prépostság templomát, saját akaratára helyezték itt örök nyugalomra 1038-ban – írja Biczó Piroska a Múlt-kor történelmi folyóirat téli számában.

Magáról a temetésről egyetlen forrás, a Könyves Kálmán uralkodása alatt Hartvik püspök által írt legendája szól:

… szent testét az épület közepén fehér márványból faragott szarkofágba helyezték, ahol érdemeiért az Úr több éven át sok kórságban senyvedőnek, lázbetegnek, sanyargatását s nyomorúságát kiáltozónak, törvény alatt görnyedőnek számtalan jótéteményét tanúsította. Sűrűn hallották az angyalok énekének dallamát éjjelente, még sűrűbben szállongott a templom hajóiban a legkellemesebb illat édessége.

El kellett rejteni

A török hódoltság idején a templom elpusztult, a sírokat jórészt kirabolták, a maradványok elvesztek, szétszóródtak. A Hartvik által említett fehér márványszarkofág Fehérvárról a XIX. század elején került a Nemzeti Múzeumba, és csak a XX. században azonosították benne Szent István szarkofágját. A helyzetet viszont bonyolította egy, a főhajó tengelyében, egyértelműen az alapítót megillető helyen feltárt sírgödör, valamint a szarkofág díszítése.

Utóbbi művészettörténeti vizsgálata azt az eredményt hozta, hogy csak a király szentté avatása után került a szarkofágra a kultuszhely kiépítése során. Előtte “dísztelenül” óvta István testét.

Hartvik ugyan azt írja, a temetés után ” a boldog test ugyanazon a helyen negyvenöt évig nyugodott”, de ez valószínűleg nem igaz. Egyes feltételezések szerint a trónutódlásért vívott harcok során, esetleg az 1061-es pogánylázadás idején a testet kivehették a szarkofágból, hogy a fent említett kőfalú sírgödörben rejtsék el.

Egyetlen egy

A lényeg viszont, hogy István oltárra emelése után kezdődött a királyi temetkezések sora a Szűz Mária-prépostság templomában. Összesen 15 magyar uralkodó nyugodott egykor Fehérvárott, köztük történelmünk olyan kiemelkedő alakjai, mint Könyves Kálmán, III. Béla, Károly Róbert, Nagy Lajos vagy Hunyadi Mátyás.

Közülük egyetlen egy személy, III. Béla maradványai maradtak fenn.

(Kiemelt kép: Szent István szarkofágja. Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik