Wiebke Schlörmann, az egyetem kutatója szerint régóta ismert tény, hogy a diófélék tele vannak olyan anyagokkal, melyek hasznosak a szívnek és a keringésnek, és csökkentik a cukorbetegség és a túlsúly kialakulásának kockázatát. Sőt, egyes kutatások azt is kimutatták, hogy a termések elfogyasztása a vastagbélrák ellen is véd.
Amit egészen mostanáig nem ismertünk részleteiben, az az, hogy min is alapulnak a diófélék ezen védőhatásai
– tette hozzá a szakértő. Schlörmann kollégáival ezért a kutatásukban a termések hatásainak molekuláris folyamatait kezdték el elemezni.
Az új tanulmány szerint a csonthéjas magvak elsősorban azért védik a szervezetet, mert segítik aktiválni a test saját védekező mechanizmusát, amely méregteleníti a reaktív oxigénmolekulákat. Az efféle szabad gyökök – melyek ultraibolya sugárzással, bizonyos ételek vagy vegyi anyagok lebontásával jönnek létre – DNS-károsodást okozhatnak, ez pedig a rák kialakulásához vezethet.
A szakértők öt különböző típusú termést elemeztek: a makadámiát, a mogyorót, a diót, valamint a mandulát és a pisztáciát. A dióféléket kémiai laborban, mesterséges körülmények közt “emésztették meg”, a bontás után visszamaradt anyagokat később sejtvonalakon elemezték.
Az analízis kimutatta, hogy a felszabaduló összetevők növelték a kataláz és a szuperoxid-dizmutáz nevű védő enzimek aktivitását. Sőt, a csonthéjas magvak alkalmazása a programozott sejthalál folyamatát is felgyorsította a rákos sejtekben.
Michael Glei, az új tanulmány vezető szerzője szerint a hatást minden vizsgált diófélénél sikerült kimutatni. A kutatók következő célja az, hogy megfigyeljék, a pörkölés csökkenti-e a termések anyagainak hatékonyságát. Mivel az érintett gyümölcsök többségét nem csak nyersen fogyasztják, az újabb elemzés egy új diéta alapja is lehet.