Tudomány
Afghan National Army (ANA) Commandos with the 207th Kandak are on a routine patrol on April 12 2009 in Gulistan district Farah province.(CJSOTF-A photo by Spc. Joseph A. Wilson.)

Lebomló lőszert fejlesztene az amerikai hadsereg

24.hu
24.hu

2017. 01. 12. 14:47

A tömeges fegyverhasználat olyan problémákat is eredményez, melyekre az ember elsőre talán nem is gondol. Az amerikai hadsereg például a világ számos pontján gyakorlatozik és harcol, a lő- és csataterek megtisztítása azonban nem egyszerű feladat, így az elhasznált hüvelyek és lövedékek sok helyen szanaszét hevernek a földön.
Korábban a témában:

A fémből és egyéb anyagokból készült lőszerek igen nehezen bomlanak le, rozsdásodnak, és bár külön-külön nem jelentenek nagy veszélyt, nagy tömegben viszont már komoly környezetszennyező hatást váltanak ki.

Az amerikai Védelmi Minisztérium éppen ezért úgy döntött, kezdeni kell valamit a jelenséggel.

A minisztérium arra kérte a szakértőket, hogy hozzanak létre lebomló, de mégis hatékony töltényeket.

A tervek szerint a lőszerekbe olyan növényi magokat helyeznének, melyek semlegesítik a töltények talaj és talajvizet szennyező hatásait.

Hogy az új típusú lőszerek milyen anyagból készülhetnek, még kérdéses. Kézenfekvő lenne valamilyen kemény, de viszonylag gyorsan lebomló műanyagot létrehozni – az ötlet egyáltalán nem újdonság, hiszen 2015-ben már kifejlesztettek hasonló anyagot, melyből palackokat gyártottak.

A minisztérium felhívására a hadsereg mérnöki és fejlesztési központjának szakemberei már létre is hoztak, és el is kezdtek tesztelni egy új típusú magot, amely a lebomló anyagba ültetve képes kikelni. A magot genetikailag úgy módosították, hogy csak azután kezdjen el kicsírázni, hogy már hosszú hónapokat töltött a földbe ágyazódva.

A különböző pályázatok február 8-ig érkezhetnek be a minisztériumhoz. Ezután a kiválasztott fejlesztőknek egy háromlépcsős szűrési folyamaton kell átesniük.

Első körben 40-120 milliméter átmérőjű lőszereket fognak létrehozni – ezek meglehetősen nagy, a tüzérség és a harckocsizók által használt tölteteket jelentenek. A pályázat ezen szakaszában arra is lesz lehetőség, hogy a pályázók bemutassák az általuk kifejlesztett lebomló anyag egyéb felhasználási módjait.

A második fázisban a tömeggyártás megtervezése, illetve a megfelelő mennyiségű prototípus elkészítése lesz a cél – a létrehozott lőszereket a kormány ballisztikus tesztek alá fogja vetni. Az utolsó körben a pályázóknak a hadsereg lőszergyártóival egyeztetve azt kell kidolgoznia, hogy az új töltényeket miként lehet majd bevezetni.

A minisztérium elvárása az, hogy a lőszerekből kikelő növények képesek legyenek semlegesíteni a töltények szennyező anyagait, illetve, hogy táplálékot biztosítsanak a helyi élővilágnak. A javaslat szerint a magokból olyan növényeknek kell kifejlődnie, melyek elfogyasztása nem károsítja az állatok szervezetét.

Elég furcsa belegondolni, hogy amennyiben a lebomló lőszereket valóban sikerül kifejleszteni, akkor a jövő csataterein valósággal burjánzani fognak a növények.

(Via: Live Science)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Hemzseg a hibáktól A Piramis

Kommentek

The Dark knight Le chevalier noir
The Dark Kight 
2008
Real  Christopher Nolan
Heath Ledger.
COLLECTION CHRISTOPHEL © Warner Bros
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.