Tudomány

Már megint egy “ősi civilizáció” nyomaira bukkantak az Antarktiszon

Vajon mi lehet a különös objektum a Déli-sarkvidéken? Netán egy eddig ismeretlen civilizáció nyomai? Nos, úgy tűnik, hogy ahogy néhány hónapja az antarktiszi piramisokról is kiderült, hogy csak a természet művei, a mostani képződménnyel kapcsolatban is hasonló dolgokról számolhatunk be.

Az Ancient Code nevű oldal mutatta be a különös, ovális alakú szerkezetet. A cikk szerint a képződmény akár egy ősi, antarktikai civilizáció nyoma is lehet.

A szóban forgó 120 méter átmérőjű formáció a fagyos kontinens keleti részén található. Az oldal szerzője úgy gondolja, a szerkezet úgy néz ki, mint amit valaki megtervezett. A cikk úgy érvel, hogy a távoli múltban a környezet egészen más lehetett, így nem kizárható, hogy egykor egy fejlett civilizáció alakult ki a Déli-sarkvidéken, amely elképesztő építményeket volt képes létrehozni.

Vajon találhatunk-e bizonyítékot a létezésükre manapság?

– teszi fel a kérdést a szerző. Mielőtt még túlságosan izgalomba jönnénk, röviden eláruljuk a választ:

Nem!

A probléma ugyanis az, hogy a szakértők szerint a régió sosem volt alkalmas az emberek számára a letelepedésre. A kontinenst már jóval azelőtt hó és jég borította, hogy a Homo sapiens egyáltalán kifejlődött volna. A helyi környezet nagyon barátságtalan, éppen ezért a kutatóknak – és a néha napján idetévedő turistáknak – a legmodernebb technológiákkal ellátott felszereléseket kell használnia a boldoguláshoz.

Dr. Robin Andrews az IFL Sciencenek elárulta:

Az Antarktika már 15 millió éve teljesen jégbe van burkolózva, igaz, már 23 millió éve is nagyon jeges volt.

Bár sokat nem tudunk az emberiség múltjáról, és őseink néha valóban igen különös megoldásokkal álltak elő, a rendkívüli állítások mégis rendkívüli bizonyítékokat követelnek. Egy egyszerű fotó pedig nem lehet komoly érv, legalábbis tudományos mércével nem.

Először például olyan kérdésekre kéne válaszolni, hogy amennyiben a szerkezetet valóban egy civilizáció hozta létre, akkor mégis hogyan építhették fel? A fagyos környezetben ugyanis a bányászat a mai technológiával is igen kényelmetlen. A formációt megalkotó ősi kultúrának az épület melegen tartása is komoly kihívás lett volna, hiszen a környéken nem nagyon található olyan tüzelőanyag, amely egy korai társadalom számára hasznosítható lehetett. És persze a legfontosabb kérdés: mégis miért hoztak volna létre az emberek egy ennyire zord helyen egy efféle építményt?

Amíg valaki nem áll élő bizonyítékokkal is alátámasztható válaszokkal ezekre a kérdésekre, addig el kell fogadni, hogy a struktúra valamiféle geológiai formáció, nem pedig egy ősi civilizáció alkotása.

(Via: IFL Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik