Tudomány
Liftoff!  A balloon begins to rise over the brand new Halley VI Research Station, which had its grand opening in February 2013.


Credit: NASA

---

In Antarctica in January, 2013 – the summer at the South Pole – scientists launched 20 balloons up into the air to study an enduring mystery of space weather: when the giant radiation belts surrounding Earth lose material, where do the extra particles actually go? The mission is called BARREL (Balloon Array for Radiation belt Relativistic Electron Losses) and it is led by physicist Robyn Millan of Dartmouth College in Hanover, NH. Millan provided photographs from the team’s time in Antarctica. 

The team launched a balloon every day or two into the circumpolar winds that circulate around the pole. Each balloon floated for anywhere from 3 to 40 days, measuring X-rays produced by fast-moving electrons high up in the atmosphere. BARREL works hand in hand with another NASA mission called the Van Allen Probes, which travels through the Van Allen radiation belts surrounding Earth. The belts wax and wane over time in response to incoming energy and material from the sun, sometimes intensifying the radiation through which satellites must travel. Scientists wish to understand this process better, and even provide forecasts of this space weather, in order to protect our spacecraft. 

As the Van Allen Probes were observing what was happening in the belts, BARREL tracked electrons that precipitated out of the belts and hurtled down Earth’s magnetic field lines toward the poles. By comparing data, scientists will be able to track how what’s happening in the belts correlates to the loss of particles – information that can help us understand this mysterious, dynamic region that can impact spacecraft. 

Having launched balloons in early 2013, the team is back at home building the next set of payloads. They will launch 20 more balloons in 2014. 


<b><a>NASA image use policy.</a></b>

<b><a href="http://www.nasa.gov/centers/goddard/home/index.html" rel="nofollow">NASA Goddard Space Flight Center</a></b> enables NASA’s mission through four scientific endeavors: Earth Science, Heliophysics, Solar System Exploration, and Astrophysics. Goddard plays a leading role in NASA’s accomplishments by contributing compelling scientific knowledge to advance the Agency’s mission.

<b>Follow us on <a href="http://twitter.com/NASA_GoddardPix" rel="nofollow">Twitter</a></b>

<b>Like us on <a href="http://www.facebook.com/pages/Greenbelt-MD/NASA-Goddard/395013845897?ref=tsd" rel="nofollow">Facebook</a></b>

<b>Find us on <a href="http://instagram.com/nasagoddard?vm=grid" rel="nofollow">Instagram</a></b>

23 kilométerrel kell elköltöztetni az antarktiszi kutatóállomást

Egy egész kutatóállomást 23 kilométerrel arrébb helyezni elég nagy kihívás. Különösen, ha a költöztetést az Antarktisz jegén kell végrehajtani.
Korábban a témában:

Az Egyesült Királyság Halley kutatóállomása egy 150 méter vastag jégfelületen, a Brunt-jégselfen található. A világhírű antarktiszi labor komoly bajban van, mivel egy 7 kilométeres repedés húzódik a környékén, ami egyre csak terjed és terjed.

Annak ellenére, hogy első ránézésre inkább tűnik játszóháznak, semmint kutatóállomásnak, az épületegyüttesben valójában igen fontos vizsgálatok zajlanak, melyek a Föld globális légkörével, illetve az űridőjárással foglalkoznak. Az itt összegyűjtött adatokat nem csupán az Egyesült Királyság kormánya használja fel, hanem az Európai Űrügynökség is.

A Halley – vagyis egészen pontosan a Halley VI – már a helyi állomások hatodik generációs tagja – elődje, a Halley V fedezett fel először lyukat az ózonrétegen. Az első laboratóriumot a Brit Antarktiszi Programmal hozták létre, még 1956-ban.

Az épületegyüttes fel van készítve a jégen és havon történő mozgatásra, a költöztetést az állomás talapzatán lévő hatalmas hidraulikus sílécekkel oldják meg. A laboratórium áthelyezésére azonban 2012-óta nem volt példa – akkor az összeszerelési pontjától vitték át a mai helyére.

A hatalmas repedésről egy jó ideje tudnak már a kutatók, eddig azonban nem lehetett megoldani a Halley VI átköltöztetését. Az antarktiszi tél alatt ugyanis teljes a sötétség a sarkvidéken, ilyen körülmények közt pedig lehetetlen kivitelezni a mozgatást.

A 8 modulból álló labor költöztetése természetesen így, a világosban sem lesz könnyű feladat. A kutatóállomás hatalmas traktorokkal történő vontatása csak a következő szezonban fog megindulni, a laboratórium legkésőbb 2018 áprilisára fog új helyére kerülni.

Tim Stockings, a Brit Antarktiszi Program műveleti igazgatója szerint a szervezet műveleti csoportja az elmúlt évek alatt egy rendkívül részletes és jól kivitelezhető tervet dolgozott ki a Halley VI költöztetésére. A csapat most alig várja, hogy megvalósítsák az elképzelést.

Az Antarktika nagyon ellenséges környezet lehet. Minden nyári évszak nagyon rövid – nagyjából 9 hetes. És mivel a jég és az időjárás is kiszámíthatatlan, rugalmasnak kell lennünk a hozzáállásunkban

– tette hozzá a szakember.

Stockings kiemelte, nem kell félni attól, hogy a költözés alatt megszakadnának a tudományos vizsgálatok. A tervezés során a csoport egyik fő célja az volt, hogy minimalizálja a kutatások fennakadását. A mozgatási folyamatot több szakaszra bontották, az elsőben például csak a modulokat fogják áthelyezni, míg a környezeti adatokat gyűjtő eszközök a helyükön maradnak.

(Via: IFL Science)

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Karancskeszi, 2019. március 20.
A felkelő Hold látszik a Karancs csúcsán lévő kilátó és az Antenna Hungária adótornya mögött Karancskeszi közeléből fotózva 2019. március 20-án.
MTI/Komka Péter
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.