Tudomány

Sokat segített a vak nagyapának a bionikus szem

10 vak páciens az Egyesült Királyságban egy egészen új kezelésen fog átesni, melynek végén az elvárások alapján valamilyen szinten ismét láthatnak majd. Az új technikát korábban már sikeresen tesztelték egy genetikai betegséggel, az úgynevezett retinitis pigmentosával született alanyokon.

A “bionikus szem” a külső technológiák és a belső implantátumok kombinációjával működik. A szemüvegekbe szerelt kamerák rögzítik a látványt, majd a videót elküldik egy apró számítógéphez, melyet az alany a csípőjénél visel. A gép ezután átalakítja a felvételt a megfelelő formátumba, majd továbbítja azt a szembe ültetett vezeték nélküli implantátumokhoz.

Utóbbit sebészi úton kell elhelyezni a páciensek retinájában, megkerülve a sérült fotoreceptorokat. Hasonló módon kell felszerelni azt az elektromos rendszert és parányi antennát is, amely a szem külsejéhez kapcsolódik. A számítógép az implantátumhoz küldi az adatokat, amely aztán elektromos impulzusokkal serkenti a retina megmaradt sejtjeit. A jeleket a sérült szem fényekként érzékeli, melyeket az alany idővel megtanul vizuális mintákká alakítani.

Bár az eljárás nem ad lehetőséget arra, hogy a betegek tökéletesen lássanak, a technikának köszönhetően a páciensek különbséget tehetnek majd a világos és sötét tárgyak közt. Ennek köszönhetően az alanyok megállapíthatják, ha valaki a közelükbe jön vagy éppen eltávolodik tőlük; felismerhetik az ajtókat és akár a betűket is.

Ez elsőre nem tűnik hatalmas eredménynek, de azoknak, akik korábban teljes vakságban éltek, így is óriási előrelépés.

Keith Hayman, a Manchesteri Királyi Szemkórház tesztjén résztvevő nagyapa 20 éven át volt vak. A 68 éves férfi szerint remek érzés, hogy egy sötétben eltöltött fél élet után végre érzékelheti, mikor unokái felé futnak, vagy azt, hogy miként csillognak a karácsonyfa díszei.

Haymannak igen kényelmetlen volt, hogy korábban gyakran nem tudhatta biztosan, hogy barátai még mindig ott állnak-e mellette, miközben beszélt hozzájuk. A bionikus szemeknek köszönhetően manapság már nem kell attól félnie, hogy magában társalog.

Ezek a kis dolgok nagy különbséget jelentenek nekem

– állapította meg a férfi.

Az Egyesült Királyság Nemzeti Egészségügyi Szolgáltatásának köszönhetően jövőre 10 beteg kap majd lehetőséget az implantátum használatára – a beültetésért nem kell fizetniük. A következő évben a technikát még több embernek kínálják majd fel, és amennyiben bebizonyosodik, hogy a beavatkozás valóban jelentős életminőség emelkedést eredményez, akkor a bionikus szem a jövőben még több pácienshez juthat majd el.

(Via: IFL Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik