Tudomány

Minden kék szemű ember egy mutánstól származik

Oké, ez hülye cím lett, valójában mindannyian mutánsok sorától származunk, erről szól az evolúció, de nem tudtuk jobban tömöríteni a dolgot. Kifejtjük.

Eredetileg az ősemberek mindegyikének barna szeme volt, legfeljebb az árnyalatokban volt némi különbség egy OCA2 nevű génnek köszönhetően, amely a pigmenttermelést szabályozza a testben, és ezáltal azt is, hogy mennyire barna az a szem.

A tudósok mindeddig azt keresték, hogy az OCA2 gén pontosan hogyan szabályozza a pigmenttermelés mértékén kívül azt is, milyen színt kap például a szem, de nem jártak sikerrel. A legújabb kutatások szerint most már azt is tudni, hogy miért nem.

Valamikor legkorábban tízezer, legkésőbb hatezer évvel ezelőtt élt egyetlen olyan ember, aki egy speciális mutáción esett át: egy HERC2 nevű gént “kapcsolt be” a szervezete, amely megakadályozza az OCA2 gént, és ezáltal a barna pigment melanin termelődését. A jelenlegi teória szerint ez nem sokkal azután történhetett, amikor az akkori emberiség egy része Afrikából Európába vándorolt, tehát kimondható, hogy

minden ma élő kék szemű ember őse egyetlen európai.

kek-szem-002

Persze azt valószínűleg soha nem tudjuk meg, pontosan ki lehetett ez az egyetlen ember, de a genetikai bizonyítékok egyértelműen egy ilyen eredetet jeleznek. Az eddigi legkorábbi valós maradványok, amik egy kék szemű emberhez tartoztak, Spanyolországban kerültek elő, és nagyjából 7000 évesek. Persze ott sem maradtak meg a szemek, de a maradványok genetikai elemzése során egyértelműen következtetni tudtak a szemszínre is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik