Tudomány

Egyre alacsonyabb átlagéletkorban jelentkezik az első stroke

stroke (stroke)
stroke (stroke)
Egy új amerikai kutatás szerint egyre fiatalabb korban jelentkezik az embereknél a stroke. A tanulmány alapján 2000-ben az első akut agyi érkatasztrófa átlagosan 71,7 évnél volt kimutatható, 2012-ben már viszont 69,3 évnél.

Pozitívum lehet ugyanakkor, hogy Chengwei Li, a Michigani Egyetem epidemilógusa és az új tanulmány vezető szerzője szerint a stroke arányai az Egyesült Államokban csökkentek az utóbbi évtizedekben. A javulás azonban nem tapasztalható a 65 év alatti személyek esetében, sőt, az 55 évnél fiatalabbaknál a helyzet csak romlott.

Liék éppen ezért arra voltak kíváncsiak, a változások kimutathatóak-e az első stroke jelentkezésének átlagéletkoránál. Mivel az átlagéletkor csökkenése komoly hatással van a közegészségügyre, a jelenség vizsgálata igen fontos. A fiatalabb korban előforduló akut agyi érkatasztrófa ugyanis hosszabb távon hat az alany képességeire, mint az idősebb korban jelentkező.

Az amerikai Betegség Felügyeleti és Megelőzési Központ adatai alapján az Egyesült Államokban évente 795 000 embert diagnosztizálnak stroke-kal, ebből 610 000 alanynál először fordulnak elő a tünetek. A betegség komoly munkaerő kiesést is jelent, mivel sok esetben munkaképtelenséghez vezet.

Li csapata azon alanyok adatait elemezte, akik egy nagyobb stroke-kutatásban vettek részt. Az információk a 2000-2012. közti időszakból származtak. A kutatók az egyik leggyakoribb típusra, az úgynevezett ischaemiás stroke-ra összpontosítottak, amely akkor jelentkezik, amikor egy vérrög blokkolja az agyba áramló vér útját. Az akadályozás miatt az agyban oxigén- és tápanyaghiány alakul ki.

A vizsgált időszakban 3 200 embernél jelentkezett ischaemiás stroke. A kutatók ellenőrizték a betegek egészségügyi adatait is, hogy megtudják, milyen, az akut agyi érkatasztrófa kialakulását elősegítő rizikófaktorok voltak meg az alanyokban. Az elemzés kimutatta, hogy az első stroke átlagosan nagyjából két évvel korábban jelentkezett az érintett időszak végére.

Az eredményekre magyarázat lehet, hogy az évek során egyre nagyobb számban jelentek meg a kockázati tényezők. Ilyen faktor a pitvarfibrilláció, amely egyfajta szívritmuszavart jelöl; a 2-es típusú diabétesz és a magas vérnyomás. Ezek a tényezők egyre gyakrabban voltak kimutathatóak a pácienseknél, ez pedig a stroke kialakulásának esélyét is növelte.

Li szerint fontos, hogy ezekről a körülményekről az emberek is tudomást szerezzenek. A kutató úgy gondolja, elengedhetetlen, hogy a középkorúak erőfeszítéseket tegyenek a stroke elkerülésére. A szakértő ugyanakkor elismerte, további kutatásokra lesz szükség annak bizonyítására, hogy a korai akut agyi érkatasztrófa jelentkezését valóban a rizikófaktorok növekedése okozta.

A stroke kutatása magyar szempontból is igen fontos, mivel a betegség igen súlyosan érinti hazánkat is: évente nagyjából 45-50 000 embert diagnosztizálnak akut agyi érkatasztrófával a magyarországi kórházakban. Könnyen elképzelhető, hogy az első stroke hazánkban is egyre alacsonyabb átlagéletkorban jelentkezik.

(Via: Live Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik