Tudomány

A fiúk és a lányok agya ellentétesen reagál a traumára

Egy új tanulmány szerint a fiúk és a lányok agyának egyik területe egészen másként reagál a traumára. Az érintett régió az érzelemmel, a tudatossággal és az empátiával hozható összefüggésbe.

Megan Klabunde, a Stanford Egyetem pszichológusa és idegtudományi kutatója, valamint a vizsgálat vezetője szerint igen meglepő, hogy a fiúk és a lányok agya ennyire különbözően viselkedik a PTSD hatására.

A kutatásban négy csoport vett részt: trauma utáni tüneteket produkáló fiúk és lányok, illetve egy-egy csak fiúkból és csak lányokból álló kontrollcsoport. A traumát átélt fiúknál az oldalbarázda elülső része megnövekedett, míg a lányoknál éppenséggel csökkent. A szakértők azt is megállapították, hogy az érintett régió megközelítőleg azonos nagyságú volt a kontrollcsoport különböző nemű tagjainál.

A jelenségre van egy potenciális magyarázat, mely szerint a poszttraumás stressz egészen más hatással lehet a fiúk és lányok agyának fejlődésére. A vizsgálat azonban egy adott időpontban történt, így a kutatók nem tudták felmérni az agy korábbi fejlettségét, ahogy azt sem, hogy van-e ok-okozati összefüggés a trauma és az érintett agyterület mérete között.

A kutatásban 59, 9-17 év közti gyermek agyát térképezték fel strukturális mágneses rezonanciavizsgálat (sMRI) segítségével. 29 fiatal a kontroll-, míg 30 a traumás csoportba került – ők mind produkálták a PTSD tüneteit. Ezek a gyerekek több mint 6 hónappal a vizsgálat megkezdése előtt estek át a traumatikus élményen.

A szakértők az agy insula nevű régiója körül található oldalbarázda méreteit hasonlították össze. A terület az érzelmekkel, tudatossággal és empátiával áll kapcsolatban. Az insula – nevével ellentétben – nem elszigetelten működik, más, hasonló funkciókat ellátó agyi régiókhoz is kapcsolódik.

Korábbi tanulmányok bebizonyították, hogy a lányok 8, míg a fiúk 2 százaléka tapasztalja meg a poszttraumás stressz szindróma tüneteit élete során, így az eltérő fejlődés meglehetősen sok embert érinthet.

Az eredmények ellenére a mostani kutatásnak megvannak a maga hibái. Egyrészt viszonylag kis mintával dolgozott, másrészt nem vett figyelembe olyan tényezőket, mint amilyen az eltelt idő, a résztvevők életkora a trauma pillanatában, illetve egyéb agyfejlődést befolyásoló faktorok. Éppen ezért újabb, pontosabb vizsgálatokra lesz szükség az elmélet alátámasztására.

A jövő kutatásainak azt is fel kell majd térképezniük, hogy a traumának van-e hatása egyéb empátiához köthető agyterületekre, illetve, hogy van-e nemek szerinti különbség az egyes régiók fejlődésében. Következő lépésként pedig annak kell utánajárni, hogy az eltérő agystruktúrának van-e komolyabb hatása a PTSD-t átélt fiúk és lányok viselkedésére.

(Via: Live Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik