Tudomány

Ezzel a macskával nem szívesen találkoznánk

Nemrég egy olyan állkapocs-darabkát találtak, amiből az eddigi legnagyobb macskafélét rekonstruálták. 400 kilós volt, és nem az a gombolyagpörgetős fajta.

Arról már mindenki hallott, hogy a Föld történetének korábbi szakaszában, még jóval a háziasított kiscicákról készült Facebook-fotók kora előtt éltek a kardfogú tigrisek. A hatalmas macskaféléket mind tömegük, mind pedig az akár 120 fokos szögben kinyitható állkapcsuk és a benne figyelő óriási szemfogak tették veszélyes és sikeres ragadozóvá. Most azonban előkerült egy olyan maradvány, amely a leginkább az amerikai kontinensre jellemző Smilodon család tagjainál is nagyobb “cicát” sejtet.

Deng Tao és Zhijie Tseng paleontológusok jelentették be az új rekordert friss tanulmányukban, amely egy Kínában talált fosszília alapján rekonstruál egy hatalmas ragadozót. A 8,3 millió éves sziklában talált maradványok egy koponya első feléből, valamint egy állkapocsból származnak, amelyet a hasonló leletek, orvosi leírások és korábbi kutatások alapján egészítettek ki, modellezve azt, milyen lehetett az egykor élt ragadozó.

uj-kardfogu-002

A Machairodus horribilis latin név nagyjából jellemzi is, milyen eredményre jutottak a tudósok. Szerintük a Smilonon és Homotherium családoknál is jóval nagyobb macskaféle nyomaira bukkantak, amelynek

kifejlett egyedei akár 400 kilósnál is nagyobbra nőttek.

A most felfedezett állatnak mondjuk volt egy kis hátránya is a Dél-Amerikában talált Smilodon-maradványokhoz képest: míg utóbbi 120 fokban is ki tudta tátani hatalmas állkapcsát, a Machairodus csak nagyjából 70 fokos “ásításra” volt képes, tehát harapása nem volt az a mindennel azonnal végző típus. A kutatók szerint egyrészt kisebb állatokra vadászhatott, másrészt a nagyobb élőlényeket célzott harapással támadhatta meg a könnyebben sebezhető helyeken, például a nyak környékén.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik