Tudomány

A kardfog: dísz vagy fegyver?

24.hu
24.hu

2011. 03. 01. 10:57

Hosszú évek óta vitáznak a tudósok arról, hogy a mire is használták a tízezer éve kihalt kardfogú macskafélék szemfogaikat.
Korábban a témában:

A kardfogú tigris állkapcsának vizsgálata derített végre fényt arra, hogy miként használták az őskori macskafélék túlméretezett felső szemfogaikat.

Korábbi vizsgálatok kimutatták, hogy e félelmetes ragadozóknak igen gyenge volt a harapásuk. Egyes szakértők szerint a kardfogak díszként szolgáltak, a párválasztásban játszottak szerepet, hogy kedvezőbb fényben tüntessék fel a hímeket a potenciális arajelöltek szemében.

A legutóbbi időben a kutatók között már konszenzus uralkodott arról, hogy a hatalmas szemfogakkal a kardfogú tigris a végső, végzetes csapást mérte a már földre leterített áldozatára. Ennek a mikéntjére a dániai Aalborgi Egyetemen keresték a választ Per Christiansennel az élen.

A dán tudósok azokat az igen jó állapotban fennmaradt jégkorszaki csontvázakat vizsgálták, amelyek Los Angelesben kerültek napvilágra. Az állkapcsok alapján arra a következtetésre jutottak, hogy fegyverként használhatták a félelmetes szemfogakat, s a kardfogú macskaféléknek képesnek kellett lenniük arra, hogy minden mai ragadozónál szélesebbre tátsák a szájukat.

NEM TUDTÁK TARTANI A TEMPÓT

A nagytestű állatokra – bölényekre, lovakra vadásztak, rávetették magukat a zsákmányra, leterítették, majd rendkívül izmos elülső végtagjaikkal elcsavarták a nyakát, s megadták a “kegyelemdöfést” – gyorsan belemartak áldozatuk torkába. Áldozatukat nem tudták sokáig tartani, hiszen állkapocsizmaik ehhez nem voltak elég “fejlettek”.

Animáció a végzetes harapásról: (forrás BBC)

Ahogy növekedtek a szemfogak a nagymacskákban, zsugorodtak az állkapocsizmok, ám rostjaik sokkal függőlegesebben orientálódtak, mint korábban, vagyis hatékonyabban voltak képesek összezárni az állkapcsaikat. A hatalmas kardfogú macskafélék nagytestű, de viszonylag lassú állatokra vadásztak.

“Erős, de súlyos testük volt és viszonylag rövid, bár módfelett izmos végtagokkal rendelkeztek. Így aligha lehettek túl gyorsak, semmiképp sem voltak olyan fürgék, mint a leopárd vagy a tigris. Ez lett a végzetük” – fogalmazott Per Christiansen.

AJÁNLOTT LINKEK:

Tudj meg még többet a kardfogú nagymacskákról! (Wikipedia)

Mi az a kardfog? – angolul (Berkeley University)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Puidoux, 2018. szeptember 25.
Saszla szőlőt szüretelnek a lavaux-i szőlőültetvényeken a nyugat-svájci Puidoux-ban 2018. szeptember 20-án. A Genfi-tó északi partja mentén 898 hektáron elterülő, lavaux-i teraszos művelésű szőlőskertek 2007-ben kerültek fel az UNESCO kulturális világörökségének jegyzékére. Az itt termő legismertebb szőlőfajta a saszla. A borvidéket a „három nap” régiójának is hívják, mivel a szőlőtermesztéshez szükséges napfény és meleg három helyről érkezik, az égből, a tó felszínéről és a teraszokat tartó kőfalakból. (MTI/EPA/Valentin Flauraud)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.