Tudomány

Itt a rugalmas, 3D nyomtatott csontimplantátum

A rendkívül rugalmas, 3D nyomtatott csontprotézis tökéletesen helyettesítheti a sérült vagy törött csontot. Bizonyos szempontból jobb is, mint az eredeti.

A rendkívül valósághű, 3D nyomtatóval létrehozott implantátum ugyan nem kölcsönöz használójának a Fantasztikus négyesből ismert Reed Richardséhoz hasonló szuperképességet, a sebészek számára ugyanakkor gyors és olcsó megoldást kínálhat a törött csontok gyógyítására és helyettesítésére.

Az eszköz megalkotója, Ramille Shah a chicagói Észak-Nyugati Egyetem anyagtudományi mérnöke. A hajlékony elemeket csapatával úgy tervezte meg, hogy azok comb-, koponya-, vagy egyéb csontformákban is kiönthetők legyenek.

A protézisek alapanyaga egy rugalmas polimer és a hidroxiapatit – azaz az emberi csontokban és fogakban is megtalálható, szilárdságért felelős kalciumkristály. Beültetésével az anyag serkenti a csontok regenerálódását, így az implantátum már akár egy hónappal a műtét után el is távolítható.

A találmányt eddig csak állatokon próbálták ki. A patkányoknál a gerinchez tartozó protézis segítette a szövetek és a csontok fejlődését, és semmi jelét nem mutatta a kilökődésnek. Egy makákó esetében az elem egy hónap alatt szinte tökéletesen beilleszkedett a sérült koponyába. Mivel az implantátum anyaga képlékeny, sebragasztó vagy varrat nélkül is tökéletesen rögzíthető.

Az új fejlesztésnek köszönhetően a jövőben egy csont súlyos sérülése talán nem okoz majd akkora törést, mint manapság.

(Via: ScienceNews)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik