Tudomány

Gondolatokkal vezérelt művégtagot fejlesztenek Oroszországban

A Tomszki Politechnikai Egyetem kutatói egy olyan új robotkar prototípusát készítenék el, amely speciális algoritmusának köszönhetően képes tökéletesen lekövetni tulajdonosa mozgását. Ily módon a protézis teljesen helyettesíthetné a hiányzó végtagot. A szerkezet ára nagyjából 160-280 ezer forint közt mozoghat majd.

Az eszköz fejlesztői szerint az elvesztett emberi végtagok pótlásánál használt protézisek jó ideje elérhetőek. A hiányzó kar vagy láb tökéletes helyettesítése azonban eddig nem valósult meg.

A művégtagok mozgatása még manapság is gyakran szaggatott és lassú, az irányítás ugyanis a hiányzó testrész fölé helyezett hevederekkel zajlik, melyeket egy hurokkal vezetnek át a váll fölött. Így a helyzetváltoztatást gyakorlatilag a másik, egészséges kar végzi. A probléma az, hogy az ilyen szerkezetek működtetéséhez sokszor természetellenes testtartást kell felvenni.

Az új protézis és a hozzá tartozó algoritmus azonban megoldás lehet a problémára. A mesterséges végtagba helyezett érzékelők folyamatosan fogadják majd az agy izmokhoz küldött jeleit, továbbítva azt a végtagba. A kar így tökéletesen végrehajtja az utasításokat.

Egyelőre még csak egy univerzális algoritmus létezik, de a cél az, hogy a jövőben minden egyes műkarhoz speciális programot fejlesszenek ki. A fiatal kutatók jelenleg a rendszer finomításán dolgoznak, hogy a szerkezet minél pontosabban tudja értelmezni a jeleket. Ehhez először 150 egészséges ember végtagját fogják megvizsgálni, így tökéletesítve a módszert.

A kar kifejlesztésén dolgozó csoport 2015-ben nyert el egy nagyszabású állami támogatást. Az elvárások szerint két éven belül kell bemutatniuk a gép prototípusát és az ahhoz tartozó programot.

(Via: Science Daily)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik