Tudomány

A tudomány kezdi megérteni a fantomfájdalmat

24.hu
24.hu

2016. 09. 01. 11:51

A fantomfájdalom máig komoly fejtörést okoz a tudománynak. Miért van az, hogy a jelenség olyan nagy számban jelentkezik az amputáción átesettek közt? Egyáltalán mi magyarázza a különös érzetet? Az Oxfordi Egyetem kutatói most talán választ találtak a kérdésekre.
Korábban a témában:

Az általánosan elfogadott magyarázat eddig az volt, hogy az agy egyszerűen felülírja az információkat, ha nem kapja meg őket rendszeresen egy testrésztől. Az elképzelés azonban további kérdéseket vet fel: miért próbálná az agy mindenáron megtartani azt a végtagot, amelyik egyszerűen nincs is már meg?

Az Oxfordi Egyetem új kutatása egészen más megoldást kínál. A szakértők úgy gondolták, a jelenség magyarázatát az agyi aktivitás mérésével lehet a legkönnyebben megtalálni, ezért létrehoztak egy kísérletet.

Meg akartuk nézni a fantommozgásért felelős agyi aktivitás hátterében álló információkat.

– állapította meg Dr. Tamar Makin, a kutatást végző csoport vezetője.

A jelenség vizsgálatára a szakértők előbb olyan alanyokat tanulmányoztak, akiknek ép volt a keze. A résztvevőket megkérték, hogy mozgassák az ujjaikat, eközben folyamatosan vizsgálták az agyukban zajló folyamatokat.

Az egyes ujjak mozgatásáért más-más agyi területek felelnek Kép: University of Oxford

Ezután olyan emberek következtek, akik vagy képtelenek voltak irányítani az ujjaikat, vagy amputáció során vesztették el azokat. Az eredmények összehasonlítása során a kutatók megállapították, hogy a fantomérzésért felelős agyi területek megegyeznek az egészséges végtagúak mozgásért felelős régióival.

A kutatás alapján tehát a fantomfájdalom azért alakul ki, mert a még meglévő végtagok olyan “ujjlenyomatokat” hagynak az agyban, melyeket egyszerűen lehetetlen kitörölni.

A szakértők bíznak benne, hogy megfigyelésükkel sokban segíthetnek az olyan művégtagok fejlesztésében, melyeket közvetlenül a viselő agya irányíthat. Eddig komoly akadályok álltak a neuroprotézisek széleskörű alkalmazása előtt, mivel a szakértők is úgy hitték, hogy az amputációval az érintett végtagot szabályzó agyterület teljesen elveszti a funkcióját.

(Via: Popular Science)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.