Tudomány

A béka hányt egyet, a kutatók új hangyafajt fedeztek fel

A tudósok néha igen váratlan helyen fedeznek fel új fajokat. Mondjuk egy béka gyomrában.

Már maga a hánykolódó kétéltű is igen figyelemreméltó. A dendrobatid béka (Oophaga sylvatica), vagy ahogy a kolumbiai és ecuadori spanyol ajkú népesség hívja: diablito, azaz “ördögöcske”, színpompás sárga bőréről könnyen felismerhető. Az utóbbi időben az emberi tevékenység miatt a faj szinte teljesen eltűnt Ecuadorban, igaz, az északi szomszédnál még mindig nagy számban fordul elő.

Hogy tanulmányozzák az állatokat, a Rochesteri Egyetem kutatói Christian Rabeling vezetésével, kétéltűeket gyűjtöttek be. A szakértők célja az volt, hogy megismerjék az élőlények környezetét. Mivel a kutatók nem tudnak bemászni az állatok apró üregeibe, a legegyszerűbb módszer a békák életének feltérképezésére az étrendjük vizsgálata. Éppen ezért a befogott békáknak kimosták a gyomrát, majd visszaengedték őket a vadonba – nem kell félni, az eljárás egyáltalán nem ritka, és még csak nem is kegyetlen.

A neon-narancssárga mérgező kétéltűt már felfedezése óta vizsgálgatják a szakemberek. Napjainkban a kutatók úgy gondolják, a béka toxikus váladékát az étrendjének köszönheti, ugyanis olyan hangyákat fogyaszt, melyekben a növényi táplálék miatt sok az alkaloid, melyek fontos szerepet játszanak a nyílméregbékák védelmi rendszerének kialakításában. Röviden tehát azt mondhatjuk, hogy az élőlények menüjüknek köszönhetik, hogy ők maguk nem kerülnek fel más ragadozó étlapjára.

A gyomormosós vizsgálat közben azonban a kutatók valami egészen megdöbbentőt találtak a békák hányadékában: egy egészen új hangyafaj példányait. A később Lenomyrmex hoelldoblerinek elnevezett rovar nevét a felfedezéskor 80. születésnapját ünneplő Bert Hölldobler biológusról kapta, aki maga is nagy szerelmese a hangyáknak.

Ami az élőlény megjelenését illeti, a leírás szerint szemei nagyok és kiállóak, lábtőkarmai egyszerűek és hosszúkásak, állkapcsai simák és enyhén fényesek.

Az, hogy az L. hoelldobleri milyen szerepet játszik a békák életében, illetve hogy milyen helyeken találkozhatnak a kétéltűekkel, egyelőre komoly kérdés, mivel a faj egyedeit eddig csak a békák gyomortartalmában látták.

Lenomyrmex hoelldobleri Kép: Popular Science
Lenomyrmex hoelldobleri Kép: Popular Science

(Via: Popular Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik