Tudomány

Te megkóstolnád a lisztbogárból készült margarint?

A nyugati ember évezredek óta fogyasztja a tyúk, a disznó és a szarvasmarha legkülönbözőbb részeit - kezdve a májtól egészen az agyig - a rovarok megevésétől viszont sokan óckodnak. Talán érdemes megbarátkozni a bogármajszolás gondolatával, ugyanis egyre valószínűbb, hogy az ízeltlábúak a közeljövőben az európai boltok polcain is megjelennek.

Holland kutatók egy csoportja most a lisztbogárral kezdett el kísérletezni, a rovar segítségével a növényi olajokat és a margarinokat szeretnék helyettesíteni. Az élőlény remek forrásnak ígérkezik, ugyanis igen könnyen tenyészthető, ráadásul rendkívül ellenálló is.

A szakértők szerint nem elképzelhetetlen, hogy a lisztbogár alapú termékek az európai boltokban is megjelenjenek a következő években. Az elképzelés érdekes, már csak azért is, mert a rovarból előállított margarint még a feltalálók sem kóstolták meg. Ennek oka természetesen nem az undorodás, hanem az, hogy a laboratóriumi környezet nem alkalmas a kóstolgatásra.

Bár az ízéről még nem sokat tudunk, a kutatók úgy gondolják, hogy a termék ránézésre igen bizalomgerjesztő: a bogármargarinnak halványsárga színe és kellemes növényi illata van.

A különös margarint egyébként frakcionálással állították elő – a bogár zsírkeverékét hol felmelegítették, hol lehűtötték. Az eljárás során a zsírkristályok növekedni kezdtek, a tudósok végül elkülönítették a folyékony és a szilárd részeket.

A kutatók úgy gondolják, hogy az új lisztbogár zsír sok szempontból egészségesebb lehet a hagyományosnál. Ettől függetlenül akadhatnak gondok a termékkel. Alejandro Marangoni, a Guelphi Egyetem kutatója szerint például igen nagy lehet a margarinban a telített zsírsav aránya, az omega-3 jelenléte viszont nem túl meggyőző.

Komoly problémának ígérkezik az is, hogy a rovarok nehezen vehetik fel a versenyt a hagyományos termeléssel. Malajzia például ebben az évben csak az Egyesült Államoknak 25 millió tonna pálmaolajat szállított – gondoljunk bele, mennyi bogárra lenne szükség ennek pótlására.

Ettől függetlenül szükség van a növényi alapanyag alternatívájára. Az európai ízlést ismerve azonban a megoldást nem valószínű, hogy a bogaraknál kell keresni.

(Via: Washington Post)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik