A szakértők a kávézaccot felhasználva egy speciális szivacsot hoztak létre, amely képes felszívni a vízben található nehézfémeket. Despina Fragouli, az Olasz Technológiai Intézet tudósa szerint az új találmány segíthet csökkenteni a háztartásban előforduló szennyeződések mértékét.
Bár a kávéfőzésből származó hulladékot már korábban is újrahasznosították – többek közt műtrágyát, takarmányt és biodízelt készítettek belőle – a víztisztító funkció kamatoztatására eddig nem volt példa. Az új zaccszivacs igen kényelmes megoldásnak tűnik, igaz, otthon nem lesz könnyű előállítani.
Az italban található vegyi anyagok, mint például a zsírsavak, a cellulóz és a polifenolok, hasonló módon kötik meg a nehézfémeket, ahogy az aktív faszén is. Az egyetlen gond a módszerrel az, hogy a szennyező anyagok megszűrése után a kellemetlen ízű kávépor a vízben marad. Fragouliék azonban zseniális ötletet találtak a probléma kiküszöbölésére.
A csapat cukrot és szilikont adott a kávéhoz, ezzel pedig egy téglaszerű, masszív forma jött létre. A szivacsot ezután beáztatták a vízbe, ahol a cukor elolvadt, a zacc így alkalmassá vált a fémek felszívására.
Egy mandulanagyságú, 200 milligrammos darabka is elég volt a folyadékban található ólom- és higanyionok 99 százalékának felszippantásához – igaz, ehhez nagyjából 30 órára volt szükség. Az áramló vízben a hatékonyság valamivel alacsonyabbnak bizonyult, itt a fémionok 50-60 százalékát sikerült eltávolítani. Fragouli szerint a kávézacc így is van olyan eredményes, mint a kereskedelmi forgalomban kapható víztisztítók.
A kutatócsapat következő célja az, hogy növeljék a kávé-szilikon szivacs hatékonyságát; illetve az, hogy egyéb mezőgazdasági és élelmiszeripari hulladékokkal is elkezdjék a kísérletezést. Fragouli ugyanis úgy látja, mára elengedhetetlenné vált, hogy minél több újrahasznosítható anyagot találjunk a kőolaj alapú termékeket helyettesítésére.
(Via: Popular Science)