Tudomány

Van pár perced? Gyönyörködj a galaxis 3D térképében!

Abban talán senki nem kételkedik, hogy a galaxis lenyűgöző dolog, akár teleszkóp, vagy műholdképeket látunk, akár csak éjszaka az udvaron állva bámuljuk a csillagokkal pettyezett eget. Az ESA most közzétett egy olyan térképet, ami a Gaia műhold elsőéves megfigyelésein alapszik, és megmutatja, hogy egyes területeken milyen csillagsűrűség látható.

A világosabb régiók azt jelzik, hogy arrafelé több csillag található, míg a sötétebb részeken kevesebb, a Tejút pedig egy spirális galaxis, ami 100 000 fényév hosszú, és 1000 fényév vastag, ami a képen a legfényesebb területként észlelhető. A sötétebb régiókban általában több csillagközi gáz és por van, melyek nem engedik ki a fényt. Fontos információ, hogy az Európai Űrügynökség Gaia műholdja 5,5 éves megfigyelési kampányt hajt végre, és már az első 14 hónapja után a legteljesebb térképet lehetett létrehozni.

gaia map

Amit ma elérhetővé tettünk, csak az első benyomás azt a hatalmas adatmennyiséget illetően, mely arra vár, hogy forradalmasítsa az égitestek világának megértését, eloszlását, és mozgását a galaxisban,

mondta Alvaro Giménez, az ESA tudományos igazgatója. Ugyanakkor még ez a térkép is csak egy kis ízelítő abból, hogy mi van odakint, és mindössze a galaxisunk egyetlen százalékát reprezentálja. Ám már ez is elég arra, hogy akik az idegen civilizációkat kutatják, kinézzenek néhány tucat gömbhalmazt, mint potenciális forrását az idegen létformáknak.

Aki valóban szánna néhány percet a böngészgetésre, az látogasson el az ESA oldalára, ahol akár 15360 × 7831 pixeles felbontásban is letöltheti a képet, ami így bő 80 MB-ra rúg, cserébe viszont tényleg jó lehetőséget nyújt a vizsgálódásra. Például munka helyett.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik