Tudomány

Nem vicc: ez egy szúnyogölő lézerágyús minitank

A légycsapók és az irtószerek annyira idejétmúltak. Ez a 21. század, itt az ideje, hogy lézerrel pusztítsuk a vérszívókat. Sőt, inkább egy lézerágyús minitankkal!

A Laser Movable Mosquito Killer Robot, azaz a “Lézeres Mozgatható Szúnyogölő Robot” egyszerre elképesztő és nevetséges.

A szerkezetre a fárasztó szójátékra építő Quill or Capture nevű twitteroldal figyelt fel. A blog a Shephard Media hadiipari online lap perifériáján felbukkanó furcsaságokat kutatja fel.

A rovarölő terminátort egy háztartási robotok lézernavigációjával foglakozó kínai cég, a LeiShen fejlesztette ki. A vállalat mérnökei saját technológiájukat, a takarítórobotoknál használt 2D LIDAIR-t használták fel. Ezt szerelték be egy kisebb, szúnyogok elpusztítására alkalmas lézerágyúval ellátott UGV-be (unmanned ground vehicle-be, azaz “pilóta nélküli fegyvertelen járműbe”).

Bár a LeiShennek még egyetlen darabot sem sikerült eladnia a csodagépből, bíznak benne, hogy bizonyos közintézményekben – például kórházakban és iskolákban -, ahol veszélyesek a szúnyogok által terjesztett betegségek, szükség lehet egy ilyen eszközre. A vállalat szerint napjainkban, a malária és a Zika korszakában, a szúnyogvadászatot is érdemes lehet robotizálni.

A moszkitóölő szerkezet egyébként egy objektumfelismerő és mozgáskövető algoritmussal működik. A négykerekű igazságosztó így azonosítja a szúnyogokat, és szinte azonnal tüzet nyit rájuk. A cég állítása szerint a robot másodpercenként 30-40 rovart tud elpusztítani. Ez meglehetősen elképesztő, mondhatni, lehetetlennek hangzik.

A mai modern hadiiparban használt lézerek ugyanis ennél jóval lassabban dolgoznak. Az amerikai fejlesztéseknek például hosszú másodpercekig tart, mire hatástalanítanak egy drónt. A vállalat állítása mögött az a tény állhat, hogy a szúnyogok lágy szövetén sokkal könnyebben áthatol a lézernyaláb, ugyanakkor nehéz elképzelni, hogy a moszkitók olyan fegyelmezettek legyenek, hogy precíz sorokba rendeződjenek.

A Lézeres Mozgatható Szúnyogölő Robottal tehát akadnak problémák. Ettől függetlenül a kezdeményezés nem ostobaság, hiszek napjainkban egyre több mindent gépesítenek. Kézenfekvő lenne, hogy az egyébként igen veszélyes betegségeket hordozó szúnyogok ellen is új módszerekkel vegyük fel a harcot.

(Via: Popular Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik