Tudomány

Arcfelismerővel vetne véget az órai alvásnak egy kínai tanár

24.hu
24.hu

2016. 09. 13. 16:57

Egy kínai oktató olyan arcfelismerő technológiát használ, amely segít feltérképezni a tanulók pillanatnyi mentális állapotát.
Korábban a témában:

Xiao-Yong Wei professzor új fejlesztése alkalmas az unalmi- és az érdeklődési szint mérésére is. A program minden egyes tanulót megvizsgál, az arckifejezés alapján pedig megállapítja, hogy az az adott pillanatban az illető boldog, semleges, vagy éppenséggel egykedvű.

A szakértő elsődleges célja a rendszer bevezetésével nem az unatkozók kiszűrése és móresre tanítása, hanem a tanárok képességeinek fejlesztése. Az eszköz által mért adatok elemzésével ugyanis az oktató utólag ellenőrizheti, hogy mennyire ragadta meg a közönség figyelmét az előadás. A lelkiismeretes pedagógusok ezek után eldönthetik, hogy szükséges-e a stílusukon, vagy esetleg a tananyagon változtatni.

A csengtui Szecsuán Egyetem oktatója először öt éve kezdett el arcfelismerő programokat alkalmazni. Wei visszaemlékezései szerint karrierje elején sokszor elfelejtette kitöltetni az órák előtt a katalógust, ezért alternatív módszert kellett találnia a probléma megoldására. A szakember így jutott el az arcfelismerőhöz, melynek segítségével ellenőrizni tudta, hogy mely hallgatók látogatják rendszeresen az óráit.

Azóta az oktató több egyetemi kollégájával is megismertette a módszert, amely sokaknak meg is tetszett. Wei bízik benne, hogy az unalmat mérő arcfelismerőnek hasonló sikere lehet a tanárok, sőt, akár a kutatásvezetők körében is.

Fel lehetne használni egy sor szociológiai tudományban, pszichológiai munkákban, vagy oktatási kutatásokban.

– állapította meg a szakember.

Az arcfelismerő rendszereket egyre több helyen használják Kínában. Az Uber például áprilisban vezette be helyi autóinál az új szolgáltatást, tavaly pedig a világ első arcfelismerő ATM-jét mutatták be az ázsiai országban.

(Via: The Telegraph)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.