Tudomány
US President George W. Bush has his early morning school reading event interupted by his Chief of Staff Andrew Card (L) shortly after news of the New York City airplane crashes was available in Sarasota, Florida. AFP Photo Paul J. RICHARDS / AFP PHOTO / PAUL J. RICHARDS

Bush: Amerika szembenézett a Gonosszal

Bihari Dániel
Bihari Dániel

újságíró. 2016. 09. 12. 13:00

Korábban a témában:

A világ nagyot változott, amikor 2001. szeptember 11-én addig nem látott terrortámadás érte az Amerikai Egyesült Államokat. A terroristák személyszállító repülőgépeket használtak “rakétának”, lerombolták a World Trade Center két tornyát, egyikük a Pentagon épületébe csapódott.

Háború a láthatatlan ellenséggel

Percek alatt csaknem háromezer ember halt meg, a világ közvéleménye dermedt döbbenettel nézte a képsorokat, az Egyesült Államok pedig hadat üzent a terrorizmus ellen. George Walker Bush, az USA 43. elnöke ezt írta naplójába 2011. szeptember 11-én: “Ma került sor a 21. századi Pearl Harborra”.

Ami a meglepetés erejét és az áldozatok számát illette, tökéletes a hasonlat, ám a “hadüzenet” ezen a napon nem egy jól behatárolható hatalomtól érkezett, hanem sötétben bujkáló, rejtőzködő gyilkosoktól. Egyértelmű volt, hogy választ kell adni, és háborút kell indítani a láthatatlan ellenség ellen.

Amerikát nem rendítheti meg

A merényletek után Bush elnök kötelessége volt szólni az amerikaiakhoz. E beszédéből idézünk a National Geographic Világrengető beszédek, amelyek megváltoztatták a világot című könyvéből.

Polgártársaim! Ma egész életformánkat és szabadságunkat súlyos támadás érte több, előre kitervelt terrorista merénylet formájában. […] Mi mindnyájan alig hittünk a szemünknek, amikor láttuk az épületekbe becsapódó repülőgépeket, a hatalmas tüzeket, majd az összeomló tornyokat; a látvány kimondhatatlan bánattal és csendes, elszánt dühvel töltötte el a lelkünket.

Ezeket a tömeges gyilkosságokat azért követték el, hogy hazánkra ráijesszenek és meghátrálásra kényszerítsék. De ebben csalódni fognak, mert a mi országunk erős. Nagy nép mozdult most meg nagy ország védelmére. A terrorista merényletek alapjaiban rengethetik meg a legnagyobb épületeinket, de magának Amerikának az alapjait nem rendíthetik meg.

[…]

Nemzetünk ma szembenézett a Gonosszal, az emberi természet legrosszabb oldalával…

[…]

Már keressük ezeknek a gonosztetteknek a kitervelőit. Hírszerző és rendfenntartó testületeink minden erőforrását arra irányítottam, hogy a felelősöket megtaláljuk és bíróság elé állítsuk. Nem fogunk semmilyen különbséget tenni a merényletet elkövető terroristák és támogatóik között.

[…]

Amerika, barátai és szövetségesei készek egyesülni mindazokkal, akik békét és biztonságot szeretnének ezen a világon, és együttes erővel szeretnénk megnyerni a terrorizmus elleni háborút.

Arra kérek mindenkit, imádkozzék ma este a gyászolókért, az árvákért, akiknek világa hirtelen összeomlott, s mindazokért, akiket megfosztottak biztonságérzetüktől.

[…]

Ezen a napon minden amerikai, legyen bárhol is, egyesül az igazság és a béke vágyában. Egyikünk sem fogja elfeledni ezt a napot, de továbbra is készek vagyunk megvédeni a szabadságot, s mindazt, ami jó és igazságos ezen a földön.

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.