Tudomány

Márciusban indul a Mars-fúró

Tavasztól már nem elégszünk meg azzal, hogy emberi jármű rohangászik a bolygó felszínén, hanem alá is szeretnénk benézni.

A Curiosity már egy ideje teszi a dolgát a Marson, de ezzel még messze nincs vége annak, hogy milyen feladatokat végezhet emberi eszköz a vörös bolygón. Na persze Matt Damont azért még nem küldjük le a felszínre, még elveszne nekünk ugyebár, de a következő fázisban egy olyan szerkezet is becsatlakozik a munkába, ami fúrni fog, sőt, 2020-ban követi őt egy újabb marsjáró.

A NASA bejelentette, hogy az InSight küldetés keretein belül 2018. május 5-én egy olyan eszközt indít útnak a Mars felé, mely kicsit mélyebb betekintést nyújt majd a a felszín alá. Eredetileg úgy volt, hogy a fúrót idén márciusban lövik ki, de akadtak problémák a szeizmométerrel, és ez kétéves késést, illetve 153,8 millió dolláros többletköltséget eredményezett. A büdzsé így már 675 millió dollárra rúg az addig tervezett 425 millió helyett.

fúrós pisti

A fúró 2018. novemberében landol majd, de ezzel messze nincs vége az InSight programnak, mert 2020-ban követi egy újabb marsjáró, aminek jelenleg még neve sincs, de hasonló feladatokat látna el, mint a Curiosity, és felszerelése is hasonló lenne.

Mindenesetre, ahogy internetes mémekben már találóan megjegyezték: valóra vált a sci-fi írók álma, már tudunk egy olyan bolygóról, amelyet kizárólag robotok népesítenek be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik