Tudomány

A gazdagabb házakban többféle ízeltlábú lakik

Egy új tanulmány szerint a gazdagabb környékek rendezett épületei nem csupán az emberek kedvenc lakhelyei, hanem a különböző ízeltlábúaké is.

A jelenség magyarázatát nem az ilyen otthonokban, hanem a környékükön kell keresni. A gazdag városrészek általában a fajoknak is bővelkedést jelentenek – a kutatók ezt már korábban is megfigyelték növények, madarak, denevérek és gyíkok esetében. Az ok egyszerű: a jómódú családok többet költenek a tereprendezésre, emiatt többféle növényt telepítenek, ez pedig jobb környezetet biztosít az állatoknak is.

A szakértők egy korábbi kutatásukban az észak-karolinai Raleigh-ban vizsgáltak meg 50 házat, és megállapították, hogy átlagosan több mint 100 ízeltlábú faj él egy otthonban – nem kell félni, az élőlények többsége igen apró, és nem is kártékony.

Az új tanulmány immár azt mutatja be, hogy a tereprendezés és a tulajdonos társadalmi státusza milyen hatással van a lakásban megtalálható fajok számára. Az eredmény a kutatóknak nem volt meglepő: az átlagosan 33 ezer dollár éves jövedelmű otthonokban nagyjából 74, míg a 176 ezer dolláros jövedelmű családoknál 105 különböző fajt találtak. Érdekes viszont, hogy a gazdagabb környékek mellett lévő szegényebb házakban is a normálishoz képest többféle élőlény volt – ezek szerint a szomszédság nagy lökést adhat a rovaroknak és bogaraknak.

Igaz, a luxuslakásokban élő ízeltlábúak többség kültéri, és csupán betévedtek az otthonokba. Ennek ellenére akadtak beltéri fajok is, így pókok, legyek, hangyák, különböző bogarak, sőt, poratkák is.

Fontos megemlíteni, hogy a tanulmány nem jelenti azt, hogy minden jómódú családi otthon pókok tanyája, a kutatásban csupán szabadon álló városi házakat vizsgáltak. A kutatás így elsősorban inkább arra mutat rá, hogy miként kapcsolódik össze a kert, és maga a lakótér.

(Via: Popular Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik