Tudomány

A nap, amikor Magyarországra figyelt a világ

Bihari Dániel
Bihari Dániel

újságíró. 2016. 08. 19. 16:00

Korábban a témában:

A szovjet hatalmi blokkban zajló erjedés, enyhülés az 1980-as évek vége felé már az átlagember számára is jól érezhető folyamat volt. Az események Magyarországon is felgyorsultak, 1989-re szinte követhetetlenné váltak. Megalakult az Ellenzéki Kerekasztal, Kádár János meghalt, Nagy Imrét rehabilitálták.

Május 2-án megkezdődött a vasfüggöny bontása, június 27-én Horn Gyula magyar és Alois Mock osztrák külügyminiszter jelképesen is “átvágta” a határzárat. Nem túlzás azt mondani, ezekben a napokban az egész világ Magyarországra figyelt.

Tömegével érkeztek az NDK-sok

Az NDK-ban elterjedt a pletyka, hogy hazánkon keresztül szabad az út a nyugati világba, keletnémet polgárok tömegei érkeztek, hogy hazánkon és Ausztrián keresztül eljussanak az NSZK-ba. De csalódniuk kellett. A gyakorlatban semmi nem változott, a nyugati határon tűzparancs volt érvényben, és bevezették a mélységi határellenőrzést is.

Az NDK-sok viszont csak jöttek és jöttek, a Német Szövetségi Köztársaság kicsiny budapesti nagykövetségét hamar megtöltötték, a több ezer főre duzzadt tömeget táborokban kellett elhelyezni. Hiába dolgozott megfeszítve a diplomáciai kar, a helyzet a nyár folyamán megoldatlan maradt.

Ekkor született meg az európai egységet ünneplő Páneurópai Piknik megszervezésének ötlete az osztrák-magyar határnál, Sopron mellett. A civilek és az ellenzéki csoportok augusztus 19-ére hirdették meg a “bulit”, amelynek fővédnöke Pozsgay Imre és Habsburg Ottó volt. A hírre a szokottnál is több NDK-s polgár érkezett a Balatonhoz nyaralni.

Az első kő a berlini falból

Amikor a határok nélküli Európa gondolatának szellemében három órára jelképesen megnyitották a határt Szentmargitbánya és Sopronkőhida között, több száz keletnémet tört át rajta a szabad élet felé. Összesen körülbelül 600 fő.

A magyar katonák nem lőttek, amiért Helmut Kohl kancellár később köszönetet mondott: „A falból Magyarország verte ki az első követ”.

Mindez ugyan szimbolikus esemény volt, nem jelentette németek tömegeinek szabadulását, de még a Magyarországon várakozó emberek számára sem hozott változást. Mégis olyan lavinát indított el, ami felgyorsította a német egység létrejöttét, és a szovjet elnyomásból való szabadulást.

A magyar és a német szövetségi kormány tárgyalásai eredményeként pedig Horn Gyula 1989. szeptember 10-én bejelentette a határok ideiglenes megnyitását. Németh Miklós későbbi visszaemlékezése szerint a tárgyalások során Kohl kancellár szeme könnybe lábadt, mikor világossá vált számára, hazánk tényleg a németek kiengedését tervezi.

Állítólag többször is rákérdezett, mit várnak cserébe, de a válasz mindig ugyanaz volt: Magyarország nem ad el embereket.

Örök hála

Az első három nap 12 ezer keletnémet kelt át Ausztriába, számuk november végéig már 60-70 ezerre emelkedett. A Páneurópai Piknik 20. évfordulóján, 2009-ben a hazánkba látogató Angela Merkel azt mondta, a magyarok bátorsága akkor szárnyakat adott a németeknek is. Úgy fogalmazott:

A történelem egyes emberek kis, de bátor lépéseiből áll. Ami itt történt, az már egy darab történelem. Németország és a német emberek soha nem fogják elfelejteni, amit Magyarország tett azért, hogy ma mindannyian szabadságban élhetünk.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Hódmezõvásárhely, 2017. május 26.
Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Lázár János, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter érkezik a hódmezõvásárhelyi polgármesteri hivatalhoz 2017. május 26-án. Orbán Viktor a Modern városok program keretében látogatott el Hódmezõvásárhelyre, ahol Almási István (Fidesz-KDNP) polgármesterrel aláírja a kormány és Hódmezõvásárhely közötti együttmûködési megállapodást.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Orbán a fejét veheti Lázárnak

Kommentek

Reka Bucsi speaks to the audience after being awarded the Audi Short Film Award during the awards ceremony of the 68th edition of the Berlinale film festival on February 24, 2018 in Berlin. / AFP PHOTO / Tobias SCHWARZ
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.