Nagyvilág

A hidegháború utolsó áldozatának élettársa megölelte Németh Miklóst

Az egykori miniszterelnök könnyekig meghatódott az első találkozás után.

Szombaton Berlinben bemutatták Anders Østergaard- és Rácz Erzsébet 1989 – Poker am Todeszaun című, határnyitásról szóló filmjét (a film trailere alább látható).

A Kino International moziban jelen volt Németh Miklós egykori miniszterelnök is. És ott volt az a keletnémet nő, Gundula Schafitel, akinek a férjét a hidegháború utolsó, magyar határon lelőtt áldozatának tartanak. Amint az a filmből is kiderül, huszonöt évvel ezelőtt a weimari nő élettársával, Kurt-Werner Schulz-cal az osztrák-magyar határon keresztül próbált átszökni az NSZK-ba. Gundula Schafitel, élettársa és kisfiuk 21-én éjjel egy kukoricáson át menekült, amikor Kurt-Werner Schulz-ot halálos lövés érte.

Bár a filmben az áldozat felesége, és az ex-miniszterelnök is szerepel, a tegnapi bemutató előtt még sosem találkoztak – írja az Index.

Erre egy néző rá is kérdezett, mire Németh Miklós elmondta, hogy szeretne elnézést kérni Gundula Schafiteltől. A találkozásra azonnal sor is került, megölelték egymást, az Index beszámolója szerint a feszült pillanatok után sokan tapsoltak, és még többen meghatódtak – köztük a könnyeit zsebkendővel leplező Németh Miklós is.

“1989 – Poker am Todeszaun” Trailer deutsch from gebrueder beetz filmproduktion on Vimeo.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik