Tudomány

Nem csak a teknősök élnek több száz évig

A legtovább élő állatokat a tengerben kell keresni: simán élhet ma olyan grönlandi cápa, amely akkor született, amikor még a törököké volt fél Magyarország.

Ha arról beszélünk, milyen állat él a legtovább, valószínűleg mindenki a teknősökkel példálózik. Egy friss kutatás azonban a grönlandi cápában találta meg a vetélytársat: a hal akár 400 évet is élhet. Persze ehhez az kell, hogy a cápa ne siessen el semmit az életében, többek között ivarérettsége is csak 150 éves kora környékén kezdődik meg.

A lomha és szinte vak faj a sötét, hideg vízben érzi otthon magát, és gyakorlatilag bármit elfogyaszt, amit csak utolér – így a kisebb rákokat, de akár a fókákat is. A grönlandi cápa méretei sem elhanyagolhatóak: átlagosan 244-427 centiméter hosszú; a legnagyobb kifogott példány viszont 730 centiméter volt. Az állat igen lassan növekszik, a tudósok ezért már korábban is sejtették, hogy a példányok igen sokáig élhetnek.

gronlandi-capa-002

A ragadozók rendkívüli életkorát az állatok szemlencséjének tanulmányozásakor fedezték fel. A mintákat 2010 és 2013 közt gyűjtötték be a befogott halaktól, a kutatást a Grönlandi Természeti Erőforrások Intézete támogatta. A legidősebb vizsgált példány 392 éves volt.

Az egyetlen állat, amely az izlandi cápát is felülmúlja a sellőkagyló volt. Az Atlanti-óceánban honos élőlény akár 500 évig is élhet. Igaz, egy-egy növényhez képest még ez a kor is kevés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik