Tudomány

10 év után bukkant fel a titokzatos macskaféle

24.hu
24.hu

2016. 08. 10. 12:31

Az arab-félszigeti homoki macska igen félénk és jól rejtőzködő állat, ráadásul többnyire csak éjszaka merészkedik elő. Az emberi jelenlét miatt a faj létszáma is jelentősen csökkent, de még nem tűnt el teljesen.
Korábban a témában:

A homoki macska (Felis margarita harrisoni) tökéletesen alkalmazkodott a sivatagi életmódhoz. Gyakorlatilag nem iszik vizet, a szükséges tápanyagokat a zsákmányaiból nyeri ki, a fülében és a mancsain található szőrszálak pedig teljesen kiszűrik a homokot. Bár az élőlény viszonylag nagy területen terjedt el, a tudósok csak keveset tudnak róla – épp állandó rejtőzködése miatt. Ez azt is jelenti, hogy nem lehet pontosan megállapítani, milyen veszélyeztetettségnek van kitéve a faj.

Az élőhely állandó csökkenése, valamint a zsákmányállatok visszaszorulása azonban szinte biztosan rossz hatással vannak a populációra. Azt sem szabad elfelejteni, hogy az állat élőhelye egy háborúktól sújtott térségben van – az öbölháború például valószínűleg igen komolyan érintette a kistestű emlőst. A homoki macska a Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján mérsékelten fenyegetettként szerepel, igaz, az Egyesült Arab Emirátusokban már veszélyeztetett az állat – itt működik az Al Ain Zoo is, amely a faj fogságban történő tenyésztésének központja.

Nagyon elbújt

Az Egyesült Arab Emirátusokban a macska megfigyeléséről csak anekdotikus beszámolók vannak – ezek közül a legfrissebb is több mint 10 éves. Sakil Ahmed, az Abu-Dzabi-i Környezetvédelmi Ügynökség kutatója viszont megunta a régi dokumentumok olvasgatását, így hát fogta magát, és kivonult a sivatagba. A szakember egy Abu-Dzabi környékén található védett terület élővilágát tanulmányozta. A tudósok fotócsapdák elé helyezett macskaeledellel próbálták előcsalogatni a félénk állatot, és egy év alatt sikerült is 12 képet elkészíteni, például ezt:

A kutatók később megállapították, hogy a fotókon három különböző példány, két nőstény és egy hím látható. Az állatok rendszerint holdfényes, hűvös késő éjszakákon merészkedtek elő. A különleges homoki macska mellett sikerült más állatokat is megfigyelni, igaz, azok messze nem olyan ritkák. A csapat bízik benne, hogy vizsgálatukkal sokat segítettek a faj védelmi stratégiájának kidolgozásában. Sakilék úgy látják, hogy a populáció felmérése a szomszédos Ománban és Szaúd-Arábiában tovább árnyalhatná az élőlényről kialakított képet.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Kommentek

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.