Tudomány

Elkészült és működik is az agyturkász implantátum

Horváth Balázs
Horváth Balázs

újságíró. 2016. 08. 05. 15:30

A homokszem méretű szenzor valós időben szolgáltat adatot az idegrendszer működéséről.

Az emberi test teljes feltérképezését, működésének megértését elsősorban az akadályozza, hogy még mindig nem rendelkezünk olyan technológiákkal, amelyek ezt üzembiztosan megoldanák. A használatban lévő diagnosztikai eszközök, a röntgen, az MR kívülről próbál meg információt gyűjteni, a nagy lépés pedig az lenne, ha az emberi test elemi folyamatairól idegi, akár molekuláris szinten tudnánk tájékozódni.

A Berkeley Egyetem kutatói egy (vagy akár több) lépéssel közelebb jutottak a Szent Grálhoz. A „neural dust”, azaz nagyjából az idegi porszem névvel illethető apró szenzor piezoelektromos kristályt tartalmaz, de nem (csak) ez benne a különleges, hanem az is, ahogy sikerült a távirányítását, illetve az energia ellátását megoldani.


Neural Dust Sensors Breaking Ground On Body… by PopSci

A mindössze pár milliméteres, egy kisebb rizsszem méretéhez közelítő eszközt ultrahanggal „bombázzák” kívülről, amitől elindul, és az így keletkező mechanikus energiát elektromos energiává képes átalakítani. A másodpercenként 60-szor érkező impulzus elegendő arra, hogy a „neural dust” belsejében elhelyezett érzékelők és egyéb egységek életre keljenek. Korábban mindezt rádióhullámokkal próbálták elérni, de az alkalmatlannak bizonyult, mivel nem tudott áthatolni a szöveteken.

A kezdeti, patkányokon végzett kísérletek azt mutatják, hogy

sikerült az idegi folyamatokat rögzíteni, majd azt vezetékek nélkül, valós időben továbbítani.

Ez azért számít nagy dolognak, mert eddig az összes ilyen kísérlet vezetékekkel történt, ami korlátozza a kutatók lehetőségeit.

Persze rengeteg munka, és kísérlet áll még az egyetem szakemberi előtt, akik azt vizionálják, hogy a jövőben akár a központi idegrendszerre is rá lehet majd engedni egy-egy ilyen „agyturkászt”, amivel valódi áttörést érhetnek el ezen a területen. A mostani kísérletek egyelőre a perifériás idegrendszerre korlátozódnak, de az ott összegyűjtött adatok is sokat lendítettek a kutatásokon.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Kommentek

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.