Tudomány

Rossz hír: egyre több a parlagfű

parlagfu(210x140).jpg (Array)
parlagfu(210x140).jpg (Array)
Már a kevésbé érzékenyekből is allergiás reakciót válthat ki.

Az utóbbi években nőtt a parlagfű pollenkoncentrációja az utóbbi években, ami a kevésbé érzékenyekből is tüneteket válthat ki, így ők is egyre jobban érintettek lehetnek – mondta az M1 aktuális csatornán Nékám Kristóf allergológus.

A maximum pollenszám korábban 1000-1600 volt köbméterenként, ám az utóbbi időben már 1600-1700.

A fő parlagfűszezon augusztus közepétől-végétől, szeptember végéig tart, az allergia főbb tünetei ekkor szemviszketés, könnyezés, orrdugulás. Sok allergiában szenvedő tünetei fordulhatnak asztmába is, ha nem kap megfelelő kezelést – tette hozzá a szakember.

Július végén már csak a tüneti kezelés működik, a kezdő allergiásoknak jó az antihisztamin készítmény, súlyosabb tünetekkel azonban a helyileg alkalmazandó szteroidok a legjobb gyulladáscsökkentők a legkisebb mennyiségben, amelyek azonnal hatnak.

Az immunterápia is segíthet, ennek során például parlagfűvel, háziporatkával szembeni a kisiklott immunválaszt visszatereli a normális mederbe. Ez a betegek 50 százalékánál működik, azonban 3-4 éven keresztül kell adni, drágább és kényelmetlenebb az alkalmazása, mint a gyógyszeres kezelésnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik