Tudomány

Márpedig az ujjszopás és körömrágás egészséges

Úgy tűnik, a gyereknek valóban meg kell ennie egy kiló koszt ahhoz, hogy erősebb legyen az immunrendszere.

A legtöbb szülő megpróbálja lebeszélni a gyermekét a körömrágásról és az ujj szopásáról, ám most itt egy elemzés, ami ezer kisgyerek részvételével készült, mégpedig az 5-11 éves korosztályban, és arra a következtetésre jutott, hogy akik körmöt rágnak és ujjat szopnak, kevésbé hajlamosak az allergiás megbetegedésekre. A Pediatrics című szaklapban megjelent publikáció szerint a rágós és ujjszopós kölyköknél ritkábbak az allergiás tünetek a mogyoróra, fűfélékre, macskára, kutyára, és a levegőben lebegő gombákra.

Mindez egyébként elég jól alátámasztja azt a felfogást is, hogy a gyerekeknek igenis meg kell enniük egy pár kiló koszt ahhoz, hogy aztán megfelelő immunrendszerrel rendelkezzenek, és ezért nem jó, ha az aggódó szülők mindent sterilizálnak, antibakteriális anyagokkal kezelnek, és alapvetően is óvják gyereküket a szennyeződésektől. A kutatás erősen támaszkodik a Dunedin Multidiszciplináris Tanulmányra is, mely 1037 résztvevővel indult 1972-73 között, 5, 7, 9, és 11 éves gyermekeket vizsgálva, akik a körmüket is rágták, és az ujjukat is szopták.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ezeket a gyerekeket aztán 13 évesen újfent vizsgálták, majd pedig már felnőttként, 32 évesen szintén elvégeztek rajtuk allergiateszteket, és az derült ki, hogy a rágcsálós-ujjszopkodós gyerkőcökből felnőtt korukra olyan emberek váltak, akiknél negyven százalékkal kisebb volt az esélye az allergiás megbetegedéseknek. Ugyanakkor összefüggést nem lehetett kimutatni asztma és szénanátha esetében, tehát aki szeretné, hogy gyermeke elkerülje ezeket a betegségeket, ne a körömrágás felé terelgesse az utódjait.

Ám annak ellenére, hogy a káros szokásokkal valószínűleg több mikroorganizmus jut a szervezetbe a szájon át, és ezek kisebb mértékben növelik az ellenállást, maguk a kutatók sem javasolják, hogy szándékosan próbáljuk “bekoszolni” a gyerekeket, mert egyértelmű bizonyíték továbbra sem áll rendelkezésre a tézis alátámasztására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik