Belföld

Ötmilliós bírságot is kaphat, aki nem irtja a parlagfüvet

parlagfu(210x140).jpg (Array)
parlagfu(210x140).jpg (Array)

Akár ötmillió forint büntetést is kaphat az a földtulajdonos, aki e hónap végéig nem irtja ki ingatlanán a parlagfüvet, ami a hazai szántóföldek leggyakrabban előforduló gyomnövénye, írta a Magyar Idők szerdán.

A cikk szerint a szigorú intézkedésre azért van szükség, mert a parlagfű és más allergén gyomnövények pollenjének koncentrációja súlyos egészségkárosító hatású lehet, ráadásul a növény egyetlen példányáról több tíz millió pollen kerülhet a levegőbe és több ezer mag pedig a talajba.

A lap felidézi: az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvény értelmében a területileg illetékes kormányhivatal növény- és talajvédelmi osztályai (belterület esetén a települési önkormányzat jegyzője) a kötelezettség elmulasztása esetén elrendelik a közérdekű védekezést, amelynek valamennyi költségét a földhasználó földtulajdonosnak kell megtérítenie.

Ráadásul az, aki nem tesz eleget a rendeletben foglaltaknak, vagyis június végéig nem irtja ki a parlagfüvet, növényvédelmi bírságot is kap, ami a fertőzött terület méretétől függően minimum 15 ezer forint lehet, felső határa pedig elérheti akár az ötmillió forintot is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik