Tudomány

Szimulációval vizsgálták a galaxisok plazmakilövellését

Ha egyszer beindulnak, a galaxisok közepén található masszív fekete lyukak a világegyetem legerősebb és leghatalmasabb objektumaivá válnak.

Több millió fényévre a galaxisunktól néhány fekete lyuk plazmát lövell ki magából. Nem minden fekete lyuk esetében történik ez meg, a Berkley és a Jeruzsálemi Héber Egyetem munkatársai ezért egy szimulációt készítettek, hogy megtalálják a viselkedésbeli különbség okát.

A szakértők a fekete lyukak belső mágneses mezőit is vizsgálták. A mezők képesek interakcióba lépni a galaxisok belső területeinek anyagaival, így adott esetben akár ki is tolhatják befogadó galaxisukat az intergalaktikus űrbe.

A szimulációban a plazmasugarak reprodukálása sikeres volt, ugyanakkor megmagyarázásuk már jóval nagyobb falatnak ígérkezett. A jelenség oka már vagy 40 éve foglalkoztatja a tudósokat, biztos választ eddig még nem sikerült találni. Korábban a legelfogadottabb megoldás az volt, hogy a sugarak útjába kerülő vörös óriások okozzák az instabilitást, ezek gáztömege ugyanis megnehezíti a plazma mozgását.

A szimuláció végül egy igen bonyolult 3D-s rendszer lett. A szerkezetben a kilövelléseknek a fekete lyukak forgásával összhangban kellett megindulnia, úgy, hogy közben a mágneses mezők is tökéletesen működjenek. A kutatóknak azt sem volt szabad elfelejtenie, hogy a cél továbbra is az instabilitás okának is megtalálása.

A modell vizsgálata végül eredményt hozott. Tanulmányukban a szakértők arra jutottak, hogy ha a sugár nem elég erős ahhoz, hogy behatoljon a galaxis anyagába, akkor a mágneses mező a plazmát egy keskeny kötegben tartja, ettől az vagy megtörik, vagy elhajlik. Ez alapján a sugár bármilyen külső behatás nélkül is elgyengülhet, ez lehet az instabilitás oka is.

A kutatás újabb lépés lehet az univerzum egyik legnagyobb rejtélyének megoldása felé. A fekete lyukak működésének vizsgálata igen fontos, mivel az objektumok számtalan galaxisbeli folyamatban játszanak kulcsszerepet.

(Via: IFL Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik