Tudomány

Szimulációval vizsgálták a galaxisok plazmakilövellését

24.hu
24.hu

2016. 06. 20. 14:42

Ha egyszer beindulnak, a galaxisok közepén található masszív fekete lyukak a világegyetem legerősebb és leghatalmasabb objektumaivá válnak.
Korábban a témában:

Több millió fényévre a galaxisunktól néhány fekete lyuk plazmát lövell ki magából. Nem minden fekete lyuk esetében történik ez meg, a Berkley és a Jeruzsálemi Héber Egyetem munkatársai ezért egy szimulációt készítettek, hogy megtalálják a viselkedésbeli különbség okát.

A szakértők a fekete lyukak belső mágneses mezőit is vizsgálták. A mezők képesek interakcióba lépni a galaxisok belső területeinek anyagaival, így adott esetben akár ki is tolhatják befogadó galaxisukat az intergalaktikus űrbe.

A szimulációban a plazmasugarak reprodukálása sikeres volt, ugyanakkor megmagyarázásuk már jóval nagyobb falatnak ígérkezett. A jelenség oka már vagy 40 éve foglalkoztatja a tudósokat, biztos választ eddig még nem sikerült találni. Korábban a legelfogadottabb megoldás az volt, hogy a sugarak útjába kerülő vörös óriások okozzák az instabilitást, ezek gáztömege ugyanis megnehezíti a plazma mozgását.

A szimuláció végül egy igen bonyolult 3D-s rendszer lett. A szerkezetben a kilövelléseknek a fekete lyukak forgásával összhangban kellett megindulnia, úgy, hogy közben a mágneses mezők is tökéletesen működjenek. A kutatóknak azt sem volt szabad elfelejtenie, hogy a cél továbbra is az instabilitás okának is megtalálása.

A modell vizsgálata végül eredményt hozott. Tanulmányukban a szakértők arra jutottak, hogy ha a sugár nem elég erős ahhoz, hogy behatoljon a galaxis anyagába, akkor a mágneses mező a plazmát egy keskeny kötegben tartja, ettől az vagy megtörik, vagy elhajlik. Ez alapján a sugár bármilyen külső behatás nélkül is elgyengülhet, ez lehet az instabilitás oka is.

A kutatás újabb lépés lehet az univerzum egyik legnagyobb rejtélyének megoldása felé. A fekete lyukak működésének vizsgálata igen fontos, mivel az objektumok számtalan galaxisbeli folyamatban játszanak kulcsszerepet.

(Via: IFL Science)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Kommentek

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.