Tudomány

Csendben új holdat kapott a Föld

Mennyi olyan sci-fit láttunk, amiben az adott anyabolygónak két holdja volt, és lám, most végre a Föld életében is eljött ez a pillanat, és egy darabig így is marad. A csillagászok ugyanis észrevettek egy apró aszteroidát, amiről úgy tűnik, hogy nem igazán akad elszakadni bolygónktól az elkövetkezendő néhány száz évben, tehát a Föld körül kering.

Technikailag a 2016 HO3-nak nevezett aszteroida a Nap körül kering, de miközben mindezt teszi, ugyanúgy a Földet is kerülgeti, és bár ahhoz túl messze van, hogy egyfajta természetese műholdnak tekintsük, mégis kiváló példája egy kvázi-szatellitnek, ami földközeli társként funkcionál. A 2016 HO3 nagyjából 40-100 méter átmérőjű, és keringésének félidejét a Naphoz közelebb, míg másik felét távolabb tölti. Ahogy a NASA szakértője, Paul Chodas fogalmazott a sajtóközleményben, “ez a csepp aszteroida egy kis táncba kezdett a Földdel”.

2016HO3

Habár a 2016 HO3 hol közelebb, hol távolabb van hozzánk, bolygónk gravitációs ereje megakadályozza, hogy túl közel, vagy túl messze kerüljön, így soha nincs messzebb, mint a Hold-Föld távolság százszorosa, és soha nincs közelebb, mint ennek harmincnyolcszorosa. Mindez azt jelenti, hogy nagyjából 14 millió kilométernyire kering tőlünk az áprilisban felfedezett kísérő, melyről azt mondják, körülbelül egy évszázada csatlakozott hozzánk. Arra tehát senki ne számítson, hogy szabad szemmel gyönyörködhet a második holdunkban a csillagfényes nyári éjszakákon, már csak a távolság és a méret miatt sincs esély megpillantani. De jó tudni, hogy a Föld a már jól ismert “házi kedvenc” mellett egy újat is sétáltat űrbeli sétája közben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik