Tudomány

Ez a békafaj már pete korában is megtréfálja a ragadozókat

24.hu
24.hu

2016. 06. 16. 15:12

A tojások általában védtelenek és meglehetősen tehetetlenek. Ha egy ragadozó rájuk talál, rendszerint táplálék válik belőlük. Ez alól kivétel a vörösszemű levelibéka petéje.
Korábban a témában:

A vörösszemű levelibéka (Agalychnis callidryas) Latin-Amerika trópusi területein őshonos. A barátságos külsejű kétéltű utódai messze nem olyan passzívok, mint más békák ivadékai: a faj ebihalai veszély esetén bármikor kitörhetnek a zselés pete börtönéből.

A Bostoni Egyetem kutatóinak új tanulmányában a szakértők azonosították a szabadulóművészek egyik enzimét, amely az eltűnést segítheti.

A petében fejlődő embriók képesek érzékelni a közeledő ragadozók mozgásából származó rezgéshullámokat, így időben ki tudnak kelni tojásukból. A tudósok egy enzimet fedeztek fel az apró ebihalak fejénél, amely veszély esetén kiszökik, és lyukat vág a lágy pete oldalában, ezzel biztosítva kiutat.

Mivel ezek a békák a tojásokat vízfelszínhez közel lévő levelekre teszik, a szökevények könnyedén a biztonságot nyújtó vízbe jutnak, így tűnve el a ragadozók elől. Az ebihalak ezután addig úszkálnak, míg meg nem nőnek.

Popular Science

A vörösszemű levelibékának kifejlett állapotában is van egy remek módszere az ellen, hogy ebéddé váljon. A kétéltűek alapvetően zöld színűek, de oldalukon kék vagy lila alapon fehér csíkos a bőrük, talpuk pedig narancssárgán pompázik.

Ennek oka a védelem. A békafaj fő kihívói olyan fajok, melyek a látásra hagyatkoznak zsákmányszerzés közben. Mikor a ragadozó lecsap áldozatára, a béka egyszerűen felvillantja élénk mintáit, ezzel megzavarva a támadót. Az állatnak így marad ideje gyorsan odébbállni.

A speciális színezetnek van még egy átverő funkciója: a kétéltű ezzel mérgezőnek mutatja magát – a valóságban azonban nem az.

(Via: Popular Science)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.