Tudomány

Tony Hawk súlytalanságban gördeszkázott

A legendás Tony Hawk gördeszkás kollégájával, Aaron "Jaws" Homokival próbált ki néhány trükköt súlytalan állapotban. Az eredmény magáért beszél.

Tony Hawk és Aaron “Jaws” Homoki világhírű gördeszkások. A Sony úgy döntött, egy reklám kedvéért megéri felküldeni a fiúkat a Zero-G G-Force One gépével.

A Zero Gratity Corporation egy amerikai vállalat, amely súlytalan repüléseket szervez átlag embereknek – már ha az 5 000 dolláros költséget egy átlagember megengedheti magának. A repülés során a pilóta egy úgynevezett parabola manővert hajt végre, melynek során először nagyjából 7 000 méter magasba repíti a gépet. Ezután 45 fokos dőlésszöggel 9 700 méterre emelkedik, ekkor az utasok átélhetik az 1,8-as g gyorsulást.

Végül a tolóerő csökkentésével és az orr lefelé irányításával a gép előbb elér, majd áthalad egy csúcson, melynek következtében akár 30 másodpercig tartó súlytalanság érzet is létrejöhet.

A gördeszkások a “kísérlet” során különböző súlytalansági állapotokat élhettek át. Először a marsi gravitációban trükközhettek, ahol olyan volt, mintha földi testtömegük egyharmadát nyomnák.

Ezután a Hold következett, ahol a nehézségi gyorsulás nagyjából egyhatoda a földinek. Végül pedig a teljes súlytalanságban is kipróbálhatták tudásukat.

Bár Hawkék szerint az efféle trükközés igen nehéz volt, azért sikerült néhány olyan pörgést megcsinálni, amit a Erzsébet téri gördeszkapályán lehetetlen lenne.

(Via: IFL Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik