Tudomány

Az élete kockáztatásával bizonyít a világ legtökösebb fizikusa

A természet törvényei mindig ugyanúgy működnek, bármi is történjen. A kísérletek akkor is igazolják őket, ha valaki apró tárgyakkal kísérletezik egy laborban vagy tanteremben, és akkor is, ha sokkal nagyobban gondolkodik. De más tudni valamit, és más a testi épséget is feltenni erre a tudásra.

Andreas Wahl, fizikus azok közé tartozik, akik az utóbbit is bevállalják. A fizika törvényeit félelmetes videókkal bizonyítja, mikben ő maga a kísérleti nyúl.

A körmozgásról, és a centripetális erőről tudjuk, hogy ha egy test, körmozgás közben a forgás középpontjához a közeledik, akkor folyamatosan gyorsul. Vagyis, ha a norvég tudós 14 méter magasból, szabadesésben zuhan lefelé, miközben a testéhez egy kötél van kötve, aminek másik végén egy súly van, ami egy tartórúd körül forog, akkor Wahl nem töri össze magát, hiszen a súly gyorsabban fog a tartórúd köré tekeredni, minthogy őt földhöz vágná a gravitáció.

A fizika törvényei szerint viszonylag sok energia kell hozzá, hogy vizet párologtassunk. Vagyis alaposan bevizezett testtel, rövid ideig, hatalmas lángok között sem eshet bántódásunk. Elvileg nem, de vajon ki mernénk próbálni? Szerencsére nem is kell, Andreas Wahl megtette helyettünk.

(via: IFLS)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik