Tudomány

Nemsokára lézerágyúval lövöldözhet az Apache-helikopter

Ha egy harci járművön van elegendő rakéta és egy jó gépágyú, nagy probléma nem lehet vele. A hírhedt amerikai Apache helikoptereken mindkettő megtalálható, ennek ellenére a hadmérnökök tovább fejlesztenék a gépet.

National Defense Magazine oldalán megjelent cikk szerint a helikopterhez egy lézer alapú precíziós fegyvert fejlesztenének ki, melyet ezen a nyáron tesztelnének. Az amerikai hadsereg ezredese, John Vannoy úgy látja, egy irányított energiájú szerkezet hiánypótló megoldás lehetne. A projekt még viszonylag új, így a jelenlegi cél csupán annyi, hogy megtudják: megéri-e egyáltalán egy ilyen eszköz használata?

Könnyen elképzelhető, hogy egy generátorok és járművek kiiktatására alkalmas lézer sokkal olcsóbb, mint a több száz dolláros hagyományos rakéták. Éppen ezért Vannoy irodája, valamint az Apache-helikopterek fejlesztéséért felelős szervezet összefogott, hogy elkészítse a berendezést.

A legfontosabb kérdés az, hogy a szárny körüli viszonyokban hogyan viselkedik a lézer, és milyen pontossággal lehet majd használni az eszközt. A levegőben keringő por, valamint a gép rázkódása jelentősen befolyásolhatja a sugár irányát, ennek kiküszöbölése pedig komoly feladatnak ígérkezik.

Tervezik azt is, hogy az Apache helikopter mellett az irányított lézerfegyvert egy UH-60 Black Hawk-ra szereljék. Ha a tesztek sikeresek lesznek, könnyen elképzelhető, hogy további járműveken is kipróbálják majd az eszközt. A hadsereg egyéb irodái is dolgoznak nagy energiát kibocsátó fegyverek kifejlesztésén, így akár más közreműködések is létrejöhetnek néhány éven belül.

Ennek ellenére Vannoy úgy látja, a program még gyerekcipőben jár. A szakember szerint a Star Warsba illő légi csaták még nem valósulnak meg a közeljövőben.

A fegyverek és a lézertechnológia kapcsolata nem újdonság. A módszer kutatása egyre inkább előtérbe kerül a katonaságnál, ennek része a jelenlegi tesztsorozat is. A lézerek használata a hagyományos fegyverekhez képest jóval kisebb költségekbe kerül – az Amerikai Haditengerészet rendszere például lövésenként csak 1 dollárt “fogyaszt” – így komoly esély van rá, hogy valóban ez legyen a harcászat jövője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik