Tudomány
051021-F-2828D-284
A U.S. Army AH-64D Longbow Apache, 1st Battalion, 101st Aviation Regiment, Fort Campbell Ky., provides ground forces with air support from Forward Operating Base Speicher Iraq, Oct. 21, 2005, during Operation Iraqi Freedom. (U.S. Air Force photo by Tech. Sgt. Andy Dunaway) (Released)

The 1st Battalion, 101st Aviation Regiment, the ÒExpect No MercyÓ Battalion, is the premier attack helicopter battalion in the United States Army. Its lethal fleet of 24 Ah-64D Longbow Apaches is currently conducting combat operations in Northern Iraq, caring on a long tradition of excellence among Army Aviation. 

1-101st first gained notoriety during Operation Desert Storm in 1991, when it fired the first shots of the Gulf War during Operation Normandy, destroying key Iraqi radar sites and creating a safe corridor for US aircraft to commence the air campaign.  The battalion again proved itself during Operation Iraqi Freedom in 2003-2004, conducting several mobile strike deep attacks during major combat operations followed by eight months of quick reaction force (QRF), reconnaissance, and VIP security missions during stability and support operations (SASO).  After a rigorous 19 months of training and maintenance back at Fort Campbell, Kentucky, the ÒExpect No MercyÓ battalion deployed to Iraq for its second OIF tour.

Since arriving in Iraq, the battalion has conducted an aggressive Relief-in-Place/Transfer-of-Authority (REP/TOA) with 8-229th Aviation Regiment from Fort Knox, Kentucky.  The battalion is on track to fly over 1000 combat hours in October, and is already making an impact on operations in Iraq.  Initial combat missions involved teams of two ÒNo MercyÓ aircraft along with one 8-229th aircraft conducting local area orientations (LAO) to familiarize aircrews with the environment, geography, and unity on the ground.  By no means was an LAO an administrative mission though:  while on orientations, aircrews participated in numerous reconnaissance missions to

Nemsokára lézerágyúval lövöldözhet az Apache-helikopter

24.hu
24.hu

2016. 05. 31. 17:32

Ha egy harci járművön van elegendő rakéta és egy jó gépágyú, nagy probléma nem lehet vele. A hírhedt amerikai Apache helikoptereken mindkettő megtalálható, ennek ellenére a hadmérnökök tovább fejlesztenék a gépet.
Korábban a témában:

National Defense Magazine oldalán megjelent cikk szerint a helikopterhez egy lézer alapú precíziós fegyvert fejlesztenének ki, melyet ezen a nyáron tesztelnének. Az amerikai hadsereg ezredese, John Vannoy úgy látja, egy irányított energiájú szerkezet hiánypótló megoldás lehetne. A projekt még viszonylag új, így a jelenlegi cél csupán annyi, hogy megtudják: megéri-e egyáltalán egy ilyen eszköz használata?

Könnyen elképzelhető, hogy egy generátorok és járművek kiiktatására alkalmas lézer sokkal olcsóbb, mint a több száz dolláros hagyományos rakéták. Éppen ezért Vannoy irodája, valamint az Apache-helikopterek fejlesztéséért felelős szervezet összefogott, hogy elkészítse a berendezést.

A legfontosabb kérdés az, hogy a szárny körüli viszonyokban hogyan viselkedik a lézer, és milyen pontossággal lehet majd használni az eszközt. A levegőben keringő por, valamint a gép rázkódása jelentősen befolyásolhatja a sugár irányát, ennek kiküszöbölése pedig komoly feladatnak ígérkezik.

Tervezik azt is, hogy az Apache helikopter mellett az irányított lézerfegyvert egy UH-60 Black Hawk-ra szereljék. Ha a tesztek sikeresek lesznek, könnyen elképzelhető, hogy további járműveken is kipróbálják majd az eszközt. A hadsereg egyéb irodái is dolgoznak nagy energiát kibocsátó fegyverek kifejlesztésén, így akár más közreműködések is létrejöhetnek néhány éven belül.

Ennek ellenére Vannoy úgy látja, a program még gyerekcipőben jár. A szakember szerint a Star Warsba illő légi csaták még nem valósulnak meg a közeljövőben.

A fegyverek és a lézertechnológia kapcsolata nem újdonság. A módszer kutatása egyre inkább előtérbe kerül a katonaságnál, ennek része a jelenlegi tesztsorozat is. A lézerek használata a hagyományos fegyverekhez képest jóval kisebb költségekbe kerül – az Amerikai Haditengerészet rendszere például lövésenként csak 1 dollárt “fogyaszt” – így komoly esély van rá, hogy valóban ez legyen a harcászat jövője.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Simicska tévéje is döntött

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.