Tudomány

A füst lehet a lézer elleni csodafegyver

Az egyre fejlődő technológia immár arra is lehetőséget ad, hogy lézerekkel harcoljunk. A sci-fibe illő fegyvert eddig csak az Egyesült Államok vetette be, Kínának azonban máris van egy ötlete a kivédésére.

Az Egyesült Államok első lézerfegyverét 2014-ben vetették be, akkor hajókat védelmezett a kémrobotoktól. A USS Ponce fedélzetén használt szerkezet a jövő fegyvereinek szerény elődje lehet: 30 kilowattos teljesítményével eltart egy ideig, mire megsemmisít egy drónt.

A Pentagon tervei szerint azonban ez csak a kezdet. A jövőben olyan fejlesztéseket akarnak, melyekkel akár a rakéták is kiiktathatók. A 21. században a modern technológiával harcoló Amerika ellen mégis lesz egy egyszerű megoldás: a füst.

A kínai kormányhoz közelálló China.com-on jelent meg az a cikk, amely beszámol a kínai hadsereg alternatív védelmi megoldásáról. Az elképzelés egyszerű fizikára alapszik: a lézerfény ugyanis köztudottan nem tud áthatolni a sűrű füstön.

Subrata Ghoshroy, a MIT tudósa már tavaly felhívta rá a figyelmet, hogy a lézerhez hasonló technikáknak komoly problémát okozhat a levegőben lévő por és nedvesség, ezek ugyanis elnyelhetik és szétszórhatják a fényt. Bizonyos légköri jelenségek – mint amilyen a turbulencia – el is téríthetik a sugarakat. Bár rögzített célpontokra többé-kevésbé pontosan lehetne lőni egy lézerfegyverből, a háborúban elég ritka, hogy az ellenség egy helyben ácsorogjon.

Éppen emiatt a lézereket csak bizonyos időjárási körülmények közt lehet bevetni. Nem újdonság, hogy egy frissen kifejlesztett fegyver csődöt mondjon némely helyzetekben – gondoljunk csak a puskapor hőskorára, amikor egy kisebb zivatar is használhatatlanná tette a muskétákat. A kora újkorban évszázadokra volt szükség, hogy a problémát orvosolják, a lézernek valószínűleg kevesebb idő is elég lesz. Ettől függetlenül a füst egy olcsó, hatékony és zseniális megoldás lehet a csodafegyver ellen.

A kínai hadsereg éppen ezért most annak a módját keresi, hogy hogyan lehetne gyorsan, kényelmesen, bármely kiválasztott helyen füstfelhőt eregetni. Hogy ezt milyen eszközzel érhetik el, még kérdéses – talán valamilyen égetőjárművel, amely olajos- vagy kén-trioxidos felhőket ereget.

Ha a füstös megoldás csődöt mondana, létezik még egy egyszerű módszer a lézer legyűrésére, mégpedig a szél. Sok olyan elképzelés van, hogy a jövőben a természet irányításával fogják vívni a háborúkat, ebbe bőven belefér a szélirány befolyásolása is.

(Via: Popular Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik