Tudomány

Magyar csillagászok azonosították a Naprendszer harmadik legnagyobb törpebolygóját

A titokzatos „Snow White” a Kuiper-övben található. Jóval nagyobb, mint a Makemake.

Magyar csillagászok azonosították a Naprendszer harmadik legnagyobb törpebolygóját. A 2007 OR10-et korábban csak egy az átlagosnál nagyobb, de egyébként nem túl érdekes űrsziklának gondolták.

Pál András csillagásznak, az MTA Konkoly Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézete tudósának és kollégáinak köszönhetően most végre kiderült, hogy az 1535 kilométer átmérőjű objektum valójában egy törpebolygó, amelynél csak a Pluto és az Eris nagyobb.

Pál és kutatócsoportja a The Astronomical Journal legújabb számában hozta nyilvánosságra a felfedezést. A magyar kutatók két űrobszervatórium, a Kepler és a Herschel adatait használták a csillagászok által csak „Snow White-ként” (Hófehérke) emlegetett objektum méretének meghatározásakor.

A Neptunuszon túl, az ún. „Kuiper-övben” keringő Snow White átmérője száz kilométerrel nagyobb, mint a Makemake-é és harmadával kisebb, mint a Plotoé. Tengely körüli forgása szokatlanul lassú, nagyjából 45 óra alatt tesz meg egy teljes fordulatot.

Mérete miatt nagyon valószínű, hogy a 2007 OR10 felszínét illékony metán-, szénmonoxid- és nitrogénjég borítja, amely egy kisebb objektum esetében könnyen elillanhatna az űrbe

nyilatkozta Pál.

A Snow White-ot 2007-ben fedezték fel Meg Schwamb, Mike Brown és David Rabinowitz csillagászok. Nagyon valószínű, hogy az új felfedezések fényében végre rendes nevet is kap majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik