Élet-Stílus a világ egy fura hely

Kalifornia kannabisztermesztő apácái: a Völgy Nővérei

Mindig is tudtuk, hogy a kannabisz a Hanyatló Nyugat új ópiuma, de erre azért még mi sem számítottunk. A szokatlan apácarend ugyan nem is igazi apácarend, két tagból áll, rendházuk egy óriási lakóház, a füvet pedig a kertben termesztik, de a történet mindezektől eltekintve is kellően bizarr.

Kate és Darcy nővér egyetlen egyházi rendnek sem tagja, amit öltözékük néhány lépésnyi távolságból is elárul, hiszen egyszerű galléros blúzokat és hosszú, egyszínű ruhákat hordanak. Egy évvel ezelőtt döntötték el, hogy a marihuánával fognak betegségeket gyógyítani, hiszen a kannabinoidok (a marihuána nem pszichoaktív, orvosi felhasználásra kivont része) már hosszú ideje segítenek az orvostudománynak a különböző betegségek tüneteinek csökkentésében.

Sisters-of-the-Valley-nuns4-600x446

A két nő tehát elhatározta, hogy Kate, a kaliforniai Merced külvárosában lévő házuk konyhájában készítik el a tinktúrákat és kenőcsöket – utóbbi Darcy nővér szerint igen sokrétűen felhasználható, hiszen enyhíti a migrént, a másnaposságot, a fülfájást, vagy épp a fogfájást –, a töveket pedig a kertben, illetve a garázsban termesztik majd, hiszen ezt nem tiltja a törvény. A kész termékeket az Etsy piacterén adták el.

3600

A nővérek – saját szavaikkal élve – egyetlen tradicionális földi valláshoz sem tartoznak. A Guardian vonatkozó anyaga szerint a “nővérek” leginkább a new age spiritualisták, környezetvédők, feministák és ügyes üzletemberek keverékei.

570428de150000ad000b41cb

Szüretelési szokásaik és munkaidejük a holdciklusokhoz igazított, és az egész főzési folyamat során végig imádkoztak. Minden reggel bibliaidővel indul, ami nevével ellentétben az online érkező üzenetekre válaszolást jelenti. Ezen levelek jó részét a bizonytalan vásárlók küldik, akik attól félnek, hogy óriási bűnt követnek el egy efféle termék rendelésével.

Sisters-of-the-Valley-nuns3-600x400

Az ötvenöt éves Kate nővér egy csúnya válás után fordult a marihuánatermesztés felé, sőt, unokaöccsét is ennek segítségével húzta ki a heroinfüggőségből, ez pedig megadta a végső lökést ahhoz, hogy a növényből készült termékek minél több emberhez való eljuttatásának szentelje az életét.

570428de2e0000640095082c

Az Egyesült Államok Kongresszusa 2011 novemberében a pizzát zöldségként osztályozta, Kate pedig eldöntötte, hogy “ha a pizza növény, én apáca vagyok.” Rövidesen találkozott a 24 éves Darcy Johnsonnal, aki aztán Darcy nővérként csatlakozott az addig egyszemélyes rendhez.

A csoport létszáma azóta sokszorosára nőtt, de Merced vezetése 19 évvel a növény kaliforniai legalizálása után betiltotta annak termesztését, valamint orvosi marihuána-törvényt hozott, amelynek segítségével megpróbálják kissé szabályozottabbá tenni a százmilliárdokat hozó üzletágat.

2016. március 1. óta a termesztés illegális, és ezzel a nővérek is tisztában vannak:

“Teljesen illegálisak vagyunk, letiltva a termesztésről és árusításról is. Egy éjszaka alatt bűnözőket csináltak belőlünk.” – mondta Kate.

“Ez eléggé zavar, hiszen itt vannak ezek az emberek, negatív hozzáállással Isten ajándéka iránt.” – tette hozzá Darcy.

570428dd2e00002d0095082a

Az Etsy márciusban lezárta a csoport online boltját, a duó azonban azóta sem adta fel: az egyik közösségi finanszírozóoldalon, a GoFundMe-n kampányt indított Mentsék meg a Nővérek üzletét címmel, ami az eddigi tizenhét nap alatt több, mint nyolcszázezer forintnyi dollárt hozott. A termékek továbbbra is gyűlnek a házban, de eladni azonban nem tudták még őket.

A mára több, mint négymillió forintos hiánnyal küzdő két nő nem fogadja el az állam tiltását, hiszen az szembemegy az emberek akaratával, így természetellenes és erkölcstelen. A Sisters of The Valley további sorsa jelenleg még kérdéses, de nem kizárt, hogy a nővérek valamilyen módon folytatni tudják majd megkezdett munkájukat.

Fotók: The Guardian és a Shaughn and John

Ajánlott videó

Olvasói sztorik