Tudomány

Csernobil hatása máig kimutatható a norvég szarvasokon

24.hu
24.hu

2016. 04. 14. 15:27

Az atomreaktor katasztrófája minden idők egyik legnagyobb üzemi balesete. A szerencsétlenség negatív hatása még ma is érzékelhető, több száz, sőt, több ezer kilométerre a baleset helyszínétől
Korábban a témában:

1986. április 26-án a mai Ukrajna területén található Csernobil melletti Lenin atomerőműben a 4-es reaktor kigyulladt. Robbanások következtek, majd radioaktív hulladék került a levegőbe, amely Európa-szerte érzékelhető volt.

Mivel akkor a kontinensen több helyen is havazott, vagy esett az eső, a légkörben található radioaktív részecskék a földbe kerültek. Így történt ez Norvégia középső területein is, pont ott, ahol a helyi számik – azaz lappok – félig háziasított rénszarvascsordái legelésznek – és legelésztek harminc évvel ezelőtt is.

Télen és tavasszal, amikor kevés a fű, a szarvasok a mohákat és zuzmókat is lelegelik – ezek pedig szivacsként szívják magukba a radioaktív anyagokat. Mivel ebben az időszakban az állatok étrendjének 90 százalékát ezek teszik ki, szervezetükben nagy mennyiségű cézium halmozódott fel.

Harminc évvel később a térségbe érkező tudósok megmérték a helyi sugárzás mértékét, amely 2 100 becquerel (Bq) per kilogramm volt – Európában a biztonságos érték 600 Bq kilogrammonként. A norvég kormány korábban 3 000-re emelte a megengedett szintet, hogy kedvezzen az egyébként is nehéz üzleti helyzetben lévő rénszarvastenyésztő lappokon.

Bár az ország szerint a helyi szarvashús fogyasztása nem egészségtelen, a lappok nincsenek biztonságban, mivel a radioaktivitás mértéke sokat ingadozott az utóbbi időben. Pár évvel ezelőtt 8 200 Bq-s értéket is kimutattak, akkor sok állat húsa eladhatatlanná vált. Kutatók szerint az akkori magas érték oka a rekord mennyiségű gomba volt, melyet a növényevők előszeretettel legelnek. Mivel a gombák sokkal jobban megőrzi a veszélyes anyagokat, így a harminc évvel ezelőttihez hasonlóan megnőtt a szarvasok szervezetében található veszélyes anyagok szintje.

Mivel a cézium felezési ideje harminc év, úgy tűnik, a helyieknek még sokáig meg kell küzdenie a radioaktivitás problémájával.

(Via: IFL Science)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.