Tudomány

A városi madarak okosabbak, mint a vidékiek

24.hu
24.hu

2016. 03. 23. 12:25

A kísérletek során városi illetve vidéki környezetben élő madarak problémamegoldó képességét vizsgálták.
Korábban a témában:

A McGill Egyetem által végzett kutatásban az egyes madarak különböző problémákat oldottak meg: élelmet kellett szerezniük és fiókokat kellett kinyitniuk. A vizsgálatot a barbadosi pintypopuláció felhasználásával végezték. A szigetállam viszonyai – a kisebb, de többnyire összefüggő városi területek és az érintetlen természet adta lehetőségek – kitűnő kísérleti példányok begyűjtését tette lehetővé. A vizsgálatok egyértelműen kimutatták, hogy a városi madarak leleményesebbek, ráadásul merészebbek is.

A tudósok nem csak a madarak korábbi tapasztalatait tették próbára: az állatoknak meglehetősen nehéz, újszerű feladatokat is adtak. A vizsgálat egyértelműen kimutatta, hogy a város egyszerűen kreatívvá teszi a pintyeket.

A problémamegoldó képesség mellett a kutatók azt is kimutatták, hogy a városi madarak ellenálló képessége is jobb. Ezen a kutatók igencsak megdöbbentek, ugyanis az egyik képesség kiemelkedő javulása sokszor a másik képesség romlását eredményezi.

Hogy az eredmények okozhatnak-e a pintyek körében valamiféle népi-urbánus ellentétet, az még kérdéses. Egy biztos, akárhogy nézzük, a városi madarak egyszerűen jobbak a vidékieknél.

(Via: Science Daily)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Breaking Bad
TV Series 2008 - 2013 USA
2012 Season 5, episode 2 : Madrigal
Created by : Vince Gilligan
Director : Michelle MacLaren
Bryan Cranston
Photo: Ursula Coyote.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.