Tudomány

A nap és a szél után az eső energiáját is munkába foghatjuk

Kínai tudósok olyan grafénborítású napelemeket fejlesztenek, amelyek segítségével akár az esőből is energiát nyerhetünk ki.

Az egyetlen rétegnyi, méhsejtszerűen elrendezett szénatomokból álló grafént alig egy évtizede fedezték fel – de már ma is számtalan felhasználási módjával kísérleteznek a tudósok. A korábbi kutatásokból kiderült, hogy ha sós vízbe áztatjuk ezt a különleges anyagot, elektromos energiát termelhetünk.

Kínai kutatók szerint a grafénnek ezt a nem mindennapi tulajdonságát kiaknázva, olyan napelemeket építhetünk, amelyek egyedülállómódon akkor is energiát terelnek, ha esik az eső.

A Qunwei Tang, a kínai Ocean University professzora által vezetett tudóscsoport a Német Kémiai Társaság hivatalos lapja, az Angewandte Chemie múlt havi számában számolt be legújabb kísérleteiről. Az általuk tervezett napelemtábla a következőképpen működik:

  • Az esőcseppek sótartalma pozitív ionokból áló réteget képez a panelek felszínén.
  • Ez kölcsönhatásba lép a grafén szabadon mozgó, ún. „delokalizált elektronjaival”.
  • Minek következtében a két, egymástól elválasztott réteg között elektromos feszültség keletkezik – épp úgy, ahogy az akkumulátoroknál.

A kínai kutatók tesztpanelje egyelőre csak néhány száz mikrovolt energiát tudott termelni: jóval kevesebbet, mint egy átlagos ceruzaelem, ráadásul az energiakonverziós mutatói sem voltak elég jók. A grafénnal borított napelemet olyan vízzel próbálták ki, amelynek jóval nagyobb a sókoncentrációja, mint az esővízé.

A kutatók elismerik, hogy a technológia további fejlesztésre és finomításra szorul, mielőtt széles körben is használható lenne.

Mint mondták, egyelőre csak az alapötletet akarták kipróbálni – de ha sikerült hatékonyabbá tenniük a megoldást, az komoly előrelépést jelentene az olyan napelemtáblák gyártása irányába, amelyek akkor is termelik az energiát, amikor csapadékos az idő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik