Tudomány

Mit árul el rólunk a zenei ízlésünk?

24.hu
24.hu

2016. 04. 07. 14:08

A Cambridge-i Egyetem pszichológusai szerint a romantikus, lágy zenét kedvelők jobban megértik mások érzelmeit, míg az összetett muzsikát hallgatók sokkal inkább tudnak koncentrálni a részletekre.
Korábban a témában:

Nem kérdéses, hogy gondolkodás- és viselkedésmódunk szoros kapcsolatban áll zenei ízlésünkkel.  Egy korábbi kutatás már kimutatta, hogy a nyitottságra való hajlam komoly összefüggésben van a zenei kifinomultsággal – azzal, hogy az illető mennyire tudja szétbontani, feleleveníteni, esetleg előadni a hallott zenét. A nyitottság a Big 5 nevű személyiségpszichológiai elmélet alapján egyike a kiemelt öt személyiségvonásunknak. Eszerint az, hogy milyen számokat szeretünk, komoly része személyiségünknek: minél kifinomultabbak vagyunk a zene terén, annál inkább vagyunk nyitottak.

A nemrég megjelent tanulmány egy hosszabb kutatássorozat része, amely azt vizsgálja, hogy az érzelmi és a logikai alapú gondolkodás milyen kapcsolatban van a zenével.

A David Greenberg által vezetett szakértői csoport 4 000 ember érdeklődését vizsgálta, a résztvevők igen sokféle stílust említettek – összesen 50-et. Az egyének ízlését ezután összevetették alapvető személyiség-vonásaikkal, majd levonták a következtetést.

Az eredmények kimutatták, hogy az empatikus emberek jobban szeretik a lágy, érzéki dalokat. Ide elsősorban a könnyedebb rockot és a popot lehet sorolni, azaz olyan előadókat, mint Dido, vagy John Legend.

Ezzel szemben a logika-orientált személyek inkább a pörgősebb, keményebb műfajokat kedvelik, így a punk rockot és a heavy metalt. Jó példa az ilyen együttesekre a Sex Pistols, vagy az AC/DC.

A tanulmányból kitűnik, hogy az empatikus emberek olyan zenét keresnek, amelyben fontosak az érzelmek. A szerzők ebből azt a következtetést vonták le, hogy a hasonló zenék rendszeres hallgatásával javíthatóvá válhat az együttérzés képessége – ha ez valóban így van, az áttörés lehet a pszichopaták kezelésében.

Ha érdeklik a zene és a pszichológia kapcsolata, a Musical Universe oldalán több kvíz is található a témában.

(Via: IFL Science)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Closeup portrait of a beautiful redhead woman using smartphone
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.