Tudomány

Legatyásít a serdülőkori füvezés

A serdülő- és fiatalkori marihuána-fogyasztás pénzügyi problémákhoz vezethet – számol be a Science News. A jelenség azokra is igaz, akik később nem válnak kábítószerfüggővé.

A Kaliforniai  Egyetem munkatársainak kutatása szerint ha egy személy heti négynél többször füstöl, évente nőhet annak a kockázata, hogy anyagi gondjai lesznek a jövőben. A jelentkező problémák közé tartozik a készpénzhiány, a hitelkártya tartozás, sőt, a lakbér vagy az élelmiszerek kifizetése is.

A kutatásban 987 új-zélandi állampolgárt tanulmányoztak születésüktől 38 éves korukig. A tudósok arra jutottak, hogy a gazdasági- és szociális problémák – mint amilyen a szegénység, vagy a családon belüli erőszak – nagyjából azonos mértékben jelentkeztek az alkoholisták és a marihuánát fogyasztók körében. A 29 középosztálybeli kábítószer-fogyasztóból 15 csúszott lejjebb a társadalomban, míg a 160 marihuánát sohasem használt alany közül csupán 23.

Azok a résztvevők, akik 18 éves koruk után marihuána-függővé váltak, még az alkoholistáknál is rosszabb anyagi helyzetbe kerültek.

Az eredmények természetesen nem azt bizonyítják, hogy a fűszívás milyen hatással van a szervezetre, csupán azt, hogy a rendszeres fogyasztás rosszul eshet a pénztárcának. Bár a marihuánát szinte lehetetlen túladagolni – hiszen minimum egy kilónyi növény elfogyasztására lenne hozzá szükség – így is rengeteg káros hatása lehet: emlékezetzavart, tompulást, adott esetben szorongást eredményezhet.

Ennek ellenére a marihuánát egyre több államban legalizálják, mert önmagában súlyosan káros fiziológiai és pszichológiai hatása nincsen. Sőt, étvágynövekedést okoz, ráadásul fájdalomcsillapítóként is használ, ezért sok helyen rákos betegek kezeléséhez használják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik