Light

Miniatűr majmocskák születtek Ausztráliában – videó!

Megszülettek a világ legkisebb majmai. Az ausztrál Symbio Wildlife Park Youtube-csatornáján magyar idő szerint hétfőn jelent meg a videó a majomkölykökről.

Az Új-Dél-Walesben található park két új lakóját Gomeznek és Itinek nevezték el. A két csöppség mellett anyjuk egészen nagynak tűnik, de ha belegondolunk, hogy a kölykök tömege mindössze 15 gramm, már az anya méreteit is érdemes átértékelni.

A törpe selyemmajom Brazíliában, Kolumbiában, Ecuadorban, Peruban és Bolíviában is őshonos. Az állatot joggal tartják a világ legkisebb majomfajának, kifejlett állapotban a tömege 100-150 gramm közt mozog, míg testhossza legfeljebb 15 centiméter lehet. A felnőtt példányok könnyedén elférnek egy felnőtt ember tenyerében.

Apró méretük mellett életmódjuk is figyelemreméltó. Az törpe selyemmajmok 4-20 fős csoportokban élnek, mely csoport igen összetartó: egyszerre csak egyetlen nőstény lesz vemhes a szaporodási időszakban, a kolónia többi tagja pedig aktívan részt vesz az aktuális kölykök gondozásban.

Az állatok egyébként igazán aktív életet élnek, csupán néhány órás alvásra van szükségük. A nap hátralevő részében előszeretettel verekednek és játszanak.

Magyarországon jelenleg a Fővárosi Állat- és Növénykert mellett a Tropicariumban és a Pécsi Állatkertben is élnek törpe selyemmajmok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik