Tudomány

Így néz majd ki a fénysebességnél gyorsabb űrhajó

1957-ben a szovjetek fellőtték a Szputnyikot, az első emberkéz által készített műholdat, ami Föld körüli pályára állt – ezzel megmutatva a világ minden táján élő gyerekeknek, hogy milyen menő dolog csillagásznak és fizikusnak lenni. Aztán 1969-ben Neil Armstrong megtette az első kis lépéseket, ami hatalmas ugrásnak bizonyult az emberiség számára, ismét a tudományos karrierre ösztönözve a fiatalokat.

Bár a világ űrprogramjai kétségtelenül tanúi voltak jó néhány tudományos áttörésnek az azóta eltelt közel ötven évben, az emberek űrbe küldésével, úgy tűnik, megrekedtünk. A Challenger és a Columbia katasztrófája és a hidegháború vége jócskán elapasztotta az univerzum felfedezésére szánt forrásokat, és egy jó időre lezárta az álmodozók elől a világűrt.

kép: icarusinterstellar.org
kép: icarusinterstellar.org

Őket azonban nem olyan egyszerű eltántorítani. Harold White, a NASA mérnök-fizikusa például olyan görbületi hajtóművön dolgozik, amelyik a fénysebességnél gyorsabb haladást tesz lehetővé. Az elképzelt hajó neve IXS Enterprise, a Star Trek azonos elnevezésű űrjárműve után.

Ha működni fog, képes lesz hetek alatt távoli naprendszerekbe szállítani az emberiséget – a most lehetséges évszázadok vagy évezredek helyett. A Washington Post igencsak leegyszerűsítve, úgy magyarázza a hajó működési elvét, mint egy kiskaput Albert Einstein relativitás-elméletén, ami szerint mégis lehetséges a fénysebesség meghaladása, ha a tárgy mögött kitágítjuk, előtte pedig összezsugorítjuk a téridőt.

Bár a kutatás valós, mindez egyelőre csak koncepció. White elmondta, hogy a prototípus látványterveit egyelőre tudománynépszerűsítési céllal készítették el.

(via Upworthy)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik