Tudomány

A NASA pop-up galériát nyit egy aszteroidán

Az ügynökség egy olyan űrsziklát nézett ki magának, amely pár éve veszélyes közelségben húzott el a Föld mellett.

A Quartz híre szerint a NASA digitális művészeti galériát nyit a 101955 Bennu nevű aszteroidán. Az ügynökség a We the Explorers (Mi, felfedezők, a szerk.) kampány keretében digitális formában várja a hivatásos és önjelölt művészek alkotásait, amelyeket egy spéci adathordozón az OSIRIS-REx szonda fog magával vinni az aszteroidára.

A szondát jövő szeptemberben lövik fel, és a tervek szerint nagyjából két évvel később fog leszállni a kósza űrsziklán. Ha célba ért, mintákat gyűjt majd; amíg a Bennun van, bárki (vagy bármi) megcsodálhatja az emberiség válogatott műalkotásait. 2023-ra ér vissza a Földhöz, majd, miután ledobta a mintákat, pályára áll a Nap körül.

A 492 méter átmérőjű Bennu 2013-ban alig 35 400 kilométerre, a Föld-Hold távolság egytizedére zúgott el a bolygónk mellett. A csillagászok szerint komoly az esélye, hogy 2182-ban nekünk is rohan majd. Igaz, erre csak csillagászati léptékkel mérve „komoly” az esély – nagyjából egy a 2700-hoz.

A NASA azt reméli, hogy olyan szerves molekulákat – például aminosavakat – találnak az aszteroidán, amelyekből sokat megtudhatunk arról, hogy hogyan fejlődött ki az élet a Földön – és persze arról is, hogy jelen lehet-e máshol a Naprendszerben.

A művészek március 20-ig tölthetik fel a képeiket, verseiket, dalaikat és videóikat a szonda Twitter- és Instagram-oldalára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik