Tech

Űrrobotot építenek az oroszok

Kiválóan mozog az a robot, melyet az oroszok nem a harctérre szánnak, hanem az űrbe. Még egyszer: nem a harctérre!

Néha még mostanában is el szoktuk sütni, hogy “nagyon tudnak ezek a fiatal szovjet mérnökök”, de a helyzet az, hogy ez ma sincs másképp, csak most nem szovjetnek nevezzük őket, hanem orosznak. Egykori tányérsapkás barátaink számos csodával örvendeztették meg a világot, mint amilyen a Junoszty tévé, vagy éppen a MiG-29, de az is igaz, hogy nem vált minden arannyá a derék szovjet ipar kezében, sőt, néha inkább kimondottan képlékeny állapotú emberi mellékterméknek felelt meg amit gyártottak. Mondjuk a Turiszt típusú félverseny-kerékpárok, melyek 80 százalékát valószínűleg hétfőn reggel, vagy péntek délután gyártották.

Ám egy ekkora ország kellő szellemi potenciállal rendelkezik ahhoz, hogy nagy dolgokat tudjon létrehozni, mint amilyen például az orosz “T-101″ vagy ha úgy jobban tetszik”Avatar”, amit katonai robotként tartanak számon, de Dmitrij Rogozin (miniszterelnök-helyettes) kifejezetten kiemeli, hogy az orosz nemzetközi űrállomásra szánják, és nem a szíriai harctérre (ez utóbbit már nem ő mondta). A távirányítású gépember precízen tudja követni az humán mozdulatokat, így akár hegeszteni is képes, de ha szükséges – ahogy a videóban is látható -, gond nélkül ejt üres kólás dobozokat is az asztalra. A projekt kapcsán Rogozin miniszterelnök-helyettes elvtárs úr elmondta: “hisszük, hogy a humanoid robotok szintetikus víziója és a mesterséges intelligencia nem csak tündérmese”. Hozzátette, hogy a szisztematikus haladás a katonai technológiák polgári és tudományos felhasználásában hozzájárul ahhoz, hogy az oroszok továbbra is vezető szerepet töltsenek be a szellemi szférában. De elég a furcsa marketingszövegből, nézzük, mit is tud az orosz droid!

Az emberi felsőtesthez hasonló kivitelezés a két karral lehetővé teszi, hogy a robot precíz mozdulatokat tudjon végrehajtani, leutánozva a speciális felszerelést viselő operátor mozdulatait, a jövőben pedig már nem csak reprodukálni lesz képes a mozgásokat, hanem magától el is végzi. A mérnökök egyébként Fjodornak hívják a robit, ami már most is képes az ember számára veszélyes környezetben dolgozni, és ami még fontosabb, nem eszik, nem alszik, nincsenek olyan emberi faktorai, melyek miatt hibázhatna. Tény, hogy ezen tulajdonságai nagyon jól jöhetnek, és a mérnökök tervei szerint a pontos irányíthatóság okán az űrben is megállhatja a helyét, amikor esetleg éppen a külső burkolaton akad valami javítani való.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik